• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هفده گفتار در علوم قرآنی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این اثر مجموعه‌ای است از گفتارهای بعضی از مفسران بزرگ شیعه همچون مرحوم فیض کاشانی ، شیخ ابو الفتوح رازی، و شیخ محمد جواد بلاغی که در مقدمه کتابهای تفسیری خود پیرامون بعضی از مسائل علوم قرآنی نوشته‌اند و توسط مترجم گرد آوری، و بصورت کتاب چاپ شده است.



گرد آورنده و مترجم این مجموعه سید حسین حسینی است. این مجموعه که شامل هفده گفتار می‌باشد یک گفتار آن از تفسیر ابو الفتوح رازی و سه گفتار آن از تفسیر آلاء الرحمن شیخ محمد جواد بلاغی و سیزده گفتار دیگر آن از تفسیر صافی (یازده گفتار) و ترجمه قسمتی از کتاب محجة البیضاء (دو گفتار) مرحوم فیض کاشانی است که گرد آوری شده است. مترجم با انتخاب این گفتارها، دیدگاه‌های مؤلفین آنها را پیرامون مساله اعجاز ، جامعیت قرآن، نزول قرآن ، ناسخ و منسوخ ، اوصاف قرآن و... بیان نموده است. وی در بخش دیگری پیرامون حرمت تفسیر به رای سخن گفته و در پایان آداب مربوط به تلاوت قرآن را از کتاب اخلاقی محجة البیضاء فیض کاشانی ترجمه نموده است. او با افزودن پانوشت و پی نوشت در پایان هر گفتار کمبودهای مقالات را جبران نموده است.
[۱] هفده گفتار در علوم قرآنی، سید حسین حسینی، ص۱۱.



کتاب دارای یک مقدمه و هفده گفتار می‌باشد که فهرست مطالب آن به قرار زیر است:
مقدمه: در معرفی نویسندگان کتاب همچون: ابو الفتوح رازی، مولا محسن فیض کاشانی و شیخ محمد جواد بلاغی. عناوین گفتارها به شرح زیر است. اوصاف و اسامی قرآن، کمالات قرآن، اعجاز قرآن، جامعیت قرآن، عارفان حقائق قرآن، قطب و محور قرآن، نزول قرآن، اقسام آیات قرآن، مصطلحات علوم قرآن، قرائت کلمات قرآن، نکاتی در تفسیر قرآن، حرمت تفسیر به رای، روش کار در تفسیر «صافی»، فضیلت تلاوت قرآن، آداب کلی تلاوت، آداب ظاهری تلاوت و آداب باطنی تلاوت.


۱- در ابتدای هر گفتار مطالب آن را بصورت فشرده و خلاصه بیان نموده، آنگاه موضوع را توضیح و ترجمه می‌نمایند.
۲- در گفتار سوم: پس از شرح مختصری پیرامون معجزه، امتیازات قرآن بر دیگر معجزات را بیان می‌نماید.
۳- و نیز در این گفتار، اعجاز قرآن را از نظر تاریخ، توضیح داده و بیان می‌کند که دور بودن قصه‌های قرآن از خیال بافی‌ها و خرافات، علت معجزه بودن آن است و در ادامه نمونه‌هایی از آن را ذکر می‌کند.
۴- در گفتار هشتم: روایاتی از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را نقل می‌کند که در آنها بیان شده است که قرآن به هفت حرف نازل شده و نتیجه می‌گیرند که مراد از هفت حرف، هفت قسم بودن آیات است و از آن نمی‌توان هفت قرائت را استفاده نمود.
۵- در گفتار اول: اوصاف و اسامی قرآن را با توجه به آیات قرآن مورد بررسی قرار داد و چهل مورد را نام برده و برای هر کدام از آنها شواهدی از آیات قرآن ذکر می‌نماید.


کتاب یک جلد، متن آن فارسی و دارای ۴۰۲ صفحه است که مشخصات آن به قرار زیر است ۱- کاغذ: معمولی ۲- چاپ: کامپیوتری ۳- جلد: گالینگور ۴- نوبت چاپ: دوم ۵- تاریخ انتشار: سال ۱۳۷۸ ۶- تیراژ: ۳۵۰۰ نسخه ۷- ناشر: دفتر تحقیقات و انتشارات بدر ۸- دارای فهرست: الف: موضوعات کتاب ب: آیات قرآن ج: احادیث د: اعلام ۹- نام کتاب: هفده گفتار در علوم قرآنی ۱۰- نام مؤلف: سید حسین حسینی.


۱. هفده گفتار در علوم قرآنی، سید حسین حسینی، ص۱۱.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار