• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کتاب البیع کوه کمری (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سید محمد بن علی حجت کوه کمری از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم هجری و از اساتید حوزه علمیه قم و متوفای سال ۱۳۷۳ هجری قمری می‌باشد.



این کتاب تقریر درس‌های خارج فقه حضرت آیة الله حجت کوه کمری از علمای حوزه علمیه قم می‌باشد که توسط یکی از شاگردان برجسته ایشان حضرت آیة الله شیخ ابو طالب تجلیل تبریزی به رشته تحریر در آمده است. در خاتمه کتاب رساله‌ای شریف از مقرر کتاب یعنی حضرت آیة الله تجلیل در موضوع شهرت نیز آمده است.


این کتاب به سبک دیگر تقریرات درس‌های خارج فقه و اصول به طرح مباحثی که درس خارج فقه حضرت آیة الله حجت کوه کمری مطرح شده پرداخته است. مؤلف در این کتاب به سبکی علمی و دقیق، مباحث کتاب البیع را مطرح کرده است. وی در آغاز کتاب می‌فرماید: همان گونه که بیع از امور اعتباری است. و امر اعتباری دارای تعریف حقیقی نیز نمی‌باشد. بلکه باید با آثار و لوازم آن را تعریف کرد. لذا می‌توان به هر یک از آثار آن آنرا تعریف کرد. لذا گاهی بیع را این گونه تعریف می‌کنند: مبادله مال در برابر مال یا تبدیل مال در برابر مال یا تملیک مال در برابر مال یا عقد دال بر تملیک یا انتقال مال با انشاء تملیک. البته همه این تعاریف تعریف به آثار یا لوازم است و هیچ یک تعریف حقیقی نیست چرا که بیع فاقد حقیقت و ذات است لذا نمی‌توان آنرا با حقیقتش تعریف کرد. انگیزه نگارش حضرت آیت‌الله تجلیل در مقدمه کتاب می‌فرمایند: «انی اکرر الحمد لله علی ما وفقنی، مع انی غیر حری لان یبلغنی التوفیق لتلقی ما افاده استاذنا العلامة». خدا را سپاس که مرا توفیق نگارش درس‌های استاد علامه را عطا فرمود با وجود آنکه سزاوار این نعمت گران بها نبودم.
[۱] کتاب البیع، سید محمد حجت کوه کمری، ص۵.



این کتاب شامل مباحث زیر می‌باشد: مباحث راجع به لفظ بیع، معاملات، عقود، ضمانات، شرائط متعاقدین، مالک یا ماذون بودن متعاملین، اجازه و رد.
در پایان کتاب رساله‌ای درباره شهرت نوشته حضرت آیة الله تجلیل مقرر کتاب آمده که شامل مباحث زیر می‌باشد:
حجیت شهرت، ادله شهرت، اشکالات حجیت شهرت، مقدمات، شروط پنجگانه، نظر قدماء و متاخرین، روایات ، مراد از شهرت، راه تحصیل شهرت. این کتاب در ۴۷۲ صفحه آمده است.


مقرر کتاب یعنی حضرت آیت‌الله تجلیل در حاشیه کتاب تعلیقه‌ای ارزشمند بر نظرات استاد بزرگوار خود نگاشته است.


در پایان کتاب آمده است: قم سنة ۱۳۷۲ هجری قمری العبد الفقیر الی ربه الجلیل ابو طالب التجلیل. یعنی نگارش این کتاب در شهر مقدس قم و در سال ۱۳۷۲ هجری قمری توسط ابو طالب تجلیل به پایان رسید.


نسخه حاضر در برنامه ناشر آن انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، تاریخ نشر سال ۱۴۰۹ هجری قمری، محل نشر قم، به زبان عربی، در قطع وزیری، و در یک جلد می‌باشد. در پایان کتاب رساله‌ای تالیف مقرر کتاب نیز آمده است.


۱. کتاب البیع، سید محمد حجت کوه کمری، ص۵.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




جعبه ابزار