• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسرار گیاهان دارویی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«اسرار گیاهان دارویی»، نگاشته‌ای به زبان فارسی ، به قلم آقای احمد حاجی شریف، پیرامون شناخت گیاهان دارویی و خواص آنها در درمان بیماری هاست.



مؤلف، هدف خود را از نگارش این اثر، تحریر و تدوین تجربیات و تحقیقات سالیان متعدد خود از سویی و نیاز جامعه به نگاشته‌هایی این چنینی می‌داند و می‌نویسد: «توفیق، نصیب این جانب گردید که با استعانت از خداوند متعال و استفاده از تحقیقات و تجربیات گذشتگان، با جمع آوری مطالب مفید و مؤثر، اقدام به تحریر بنمایم. بنا بر اصل وظیفه، حاصل چهل و پنج سال تحقیق و تجربیات خود را نیز بر تجارب پدران خود افزوده و این مجموعه را در کتابی با عنوان «اسرار گیاهان دارویی» به چاپ رسانده و در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهم. انگیزه اصلی چاپ این کتاب، تلاش در جهت پاسخگویی به نیاز وسیع جامعه امروز، به منظور دستیابی و آگاهی به کیفیت و شناسایی خواص و کاربرد گیاهان دارویی می‌باشد».
[۱] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳- ۴.

البته علی رغم آنچه از اسم کتاب برمی آید، این کتاب، تنها به معرفی و شناخت خواص گیاهان اختصاص ندارد، بلکه گاه به داروهای معدنی مثل آهک
[۲] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۴.
، آهن
[۳] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۷.
، اسید بوریک
[۴] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۷۶.
و یا داروهای حیوانی مثل پیه بز
[۵] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۰۱.
، تار عنکبوت
[۶] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۰۹.
نیز می‌پردازد؛ هرچند، عمده مباحث این کتاب درباره گیاهان دارویی است.


مؤلف، پس از یک مقدمه که شامل بیان انگیزه نگارش این اثر است، مباحث این کتاب را در ضمن مقالات و بخش‌های متعدد و بر اساس ترتیب الفبایی گیاهان و داروها تحریر می‌نماید. وی در هر بخش، یک دارو را معرفی می‌نماید و با پایان یافتن مباحث مورد نظر در مورد آن، در مقاله‌ای جداگانه دارویی جدید را معرفی می‌نماید.
مؤلف در ذیل هر عنوان به این مباحث اهتمام دارد: نام‌های دیگر دارو، مشخصات ظاهری آن، طبیعت آن (گرمی، سردی، تری و خشکی)، خواص درمانی و ضررهای احتمالی آن.


علاوه بر نثر ساده وبی پیرایه این اثر، سه ویژگی عمده‌ای که برای آن می‌توان برشمرد چنین است:
۱. مؤلف، تنها در صدد بازگو کردن و بازنویسی مطالب پیشینیان نیست، بلکه سعی او در مرحله اول، نگارش تجربیات و تحقیقات شخصی خود است. این، سبب می‌شود خواننده این اثر با اعتماد بیشتری به این کتاب مراجعه نماید.
۲. سعی مؤلف بر آن است که تنها گیاهان- و به طور کلی داروهای مفردی- را ذکر کند که در دسترس عموم است، نه آنکه تنها بر اساس یگ گزارش موهوم، دارویی را ذکر کند.
۳. مؤلف، تنها به تحقیقات، بر اساس مبانی طب سنتی بسنده ننموده، بلکه گاه و به مناسبت‌هایی، مطالبی را بر اساس تحقیقات و مبانی طب جدید می‌نویسد.
[۷] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۳.
[۸] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۷.
[۹] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۴۲.
[۱۰] اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۵۶.

این اثر را نمی‌توان از منابع درجه اول، در موضوع خود دانست و مؤلف نیز خود چنین ادعایی ندارد، اما بااین حال، چاپ‌های متعدد این اثر نشانه اقبال عمومی به آن است.


کتاب، در ۱۱۴۲ صفحه و توسط انتشارات حافظ نوین ( تهران ) چاپ و منتشر شده است. فهرست موضوعات، در ابتدای کتاب (پس از پیشگفتار) و فهرست منابع و مآخذ، در پایان آن تنظیم شده است.


۱. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳- ۴.
۲. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۴.
۳. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۷.
۴. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۷۶.
۵. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۰۱.
۶. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۰۹.
۷. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۲۳.
۸. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۳۷.
۹. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۴۲.
۱۰. اسرار گیاهان دارویی، احمد حاجی شریف، ص۵۶.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار