• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الإقتصاد و الإجتماع‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الاقتصاد و الاجتماع» چهاردهمین جلد از مجموعه «و مضات اعجازیة من القرآن الکریم و السنة النبویة» است که به زبان عربی و به قلم دکتر مهندس خالد فائق العبیدی نگاشته شده است.



در این کتاب به بیان دیدگاههای اقتصادی و اجتماعی اسلام پرداخته شده و اسلام به عنوان دینی پیشرو در ارائه الگوئی متکامل از نظام اقتصادی و اجتماعی برای بشریت معرفی شده است. تبیین معنای مقاصد شریعت و اقسام سه گانه آن یعنی ضروریات، حاجیات و تحسینیات در ابتدا مورد اشاره قرار گرفته است. معرفی ساختار و نظام اقتصادی اسلام که عامل برقراری عدالت و مساوات بین افراد بشر است و فاصله طبقاتی را از میان برمی دارد، معرفی «ربا» به عنوان بزرگترین خطری که نظام سالم اقتصادی را مورد تهدید قرار می‌دهد و بیان کشفیات علمی درباره ضررهای روحی و روانی ربا، در بخش اقتصاد مطرح شده است. در بخش اجتماع، به قوانین پیشرفته اجتماعی اسلام که رعایت آنها بر همگان لازم است، پرداخته شده است. قوانینی چون حرمت خون افراد بشر و حق حیات ایشان، کرامت انسان، احترام مال و حق مالکیت افراد، حرمت حریم شخصی افراد، آزادی فکر و اندیشه، حق قصاص، احترام حقوق کارگر، حقوق زنان، جایگاه زن در اسلام و نیز راز برخی تفاوتهای تشریعی بین زن و مرد از دیدگاه اسلام و نیز از منظر علم جدید، برخی دلایل برتری نظام اجتماعی اسلام بر سایر نظام‌ها، حکمت حرمت موسیقی در اسلام و دیدگاه دانش جدید درباره مضرات موسیقی، حکمت حرمت نگاه به نامحرم و... از جمله مطالب مطرح شده در این کتاب است. در الحاقیه کتاب تاریخ تشریع اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
تقسیم ادوار تشریع اسلامی به شش دوره، معرفی مصادر چهارگانه تشریع اسلامی از دیدگاه اهل سنت؛ یعنی قرآن، سنت، اجماع و قیاس بررسی نزول تدریجی قرآن و حکمت نزول آن بر طبق احرف سبعه، تاریخچه حدیث نبوی، شرح حالی از ائمه اربعه فقه اهل سنت و... نیز در این بخش مطرح شده است.


این کتاب دارای یک مقدمه و چهار فصل و یک الحاقیه با عنوان «تاریخ التشریع الاسلامی» می‌باشد. فصل‌های کتاب عبارتند از: الفصل الاول: نظرة عامة
[۱] الاجتماع و الاقتصاد، ص۹.
الفصل الثانی: الاقتصاد فی الاسلام
[۲] الاجتماع و الاقتصاد، ص۱۶.
الفصل الثالث: النظم الاجتماعی الاسلامی.
[۳] الاجتماع و الاقتصاد، ص۲۵.
این فصل عناوینی چون: منزلة المراة و الاسرة فی الاسلام، معنی القوامة فی الاسلام، الحقایق العلمیة بنفی المساواة المطلقة، منزلة الوالدین فی الاسلام را دربردارد. الفصل الرابع: بعض دلائل الرقی فی السلوک الاجتماعی فی الاسلام.
[۴] الاجتماع و الاقتصاد، ص۶۵.
در پایان سایر آثار نویسنده و نیز فهرست مطالب کتاب آمده است.


این کتاب به قلم مهندس خالد فائق العبیدی و به زبان عربی است که در قطع وزیری و با جلد شومیز در ۱۹۲ صفحه اولین بار در سال ۱۴۲۶ هجری قمری- ۲۰۰۵ میلادی از سوی انتشارات «دار الکتب العلمیة» بیروت به چاپ رسیده است.


۱. الاجتماع و الاقتصاد، ص۹.
۲. الاجتماع و الاقتصاد، ص۱۶.
۳. الاجتماع و الاقتصاد، ص۲۵.
۴. الاجتماع و الاقتصاد، ص۶۵.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




جعبه ابزار