• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إلتیام (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: معراج.


التیام:
التیام افلاک از مباحث مرتبط با معراج است. این واژه در قرآن ذکر نشده اما مفسران از آن در بحث معراج رسول اکرم بحث کرده‌اند و «التیام» از مادّه‌ «لَوْم» به معنای به‌هم‌آمدن است؛ بعضی از فلاسفه قدیم معتقد بودند که این امر، در افلاک امکان‌پذیر نیست.



(سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياتِنا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ) (پاك و منزّه است آن كس كه بنده‌اش را در يك شب، از مسجدالحرام به مسجدالأقصى- كه گرداگردش را پربركت ساخته‌ايم- برد، تا برخى از نشانه‌هاى خود را به او ارائه دهيم؛ چرا كه او شنوا و بيناست).
آیت الله مکارم شیرازی در تفسیر نمونه می‌فرماید: در گذشته، بعضى از فلاسفه كه معتقد به «افلاك نه‌گانه بطلميوسى» پوست پيازى بودند، مانع مهم «معراج» را از نظر علمى وجود همين افلاك و لزوم خرق و التيام در آنها مى‌پنداشتند ولى، با فرو ريختن پايه‌هاى هيئت بطلميوسى مسأله خرق و التيام، به دست فراموشى سپرده شد .... به هر حال، «معراج» نه از نظر استدلالات عقلى غير ممكن است و نه از نظر موازين علم روز، و خارق العاده بودن آن را نيز همه قبول دارند، بنابراين، هر گاه با دليل قاطع نقلى ثابت شود، بايد آن را پذيرفت.


۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۳۰.    
۲. اسراء/سوره۱۷، آیه۱.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۸۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۳۰.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۳۳.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «إلتیام»، ص۶۴.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره اسراء | لغات قرآن




جعبه ابزار