• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

المهدی الموعود المنتظر عند علماء أهل السنة و الإمامة(کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«المهدی الموعود المنتظر عند علماء الجمهور من اهل السنة و الامامیة» تالیف شیخ نجم الدین جعفر بن محمد العکسری (متولد ۱۳۱۳)، از علمای معاصر امامیه است که در موضوع علم کلام و امامت حضرت مهدی علیه‌السّلام و احوالات ایشان و بررسی آن از دیدگاه اهل سنت ، و به زبان عربی به رشته تحریر آمده است.



مولف این اثر، آن را در سه بخش ۱- مقدمه، ۲- ابواب (که شامل ۳۰ باب است)، و ۳- خاتمه، خلاصه کرده است. در ابتدای هر یک از ابواب، توضیح اجمالی درباره مفهوم روایات آن بخش بیان کرده و سپس مجموعه آن روایات را به تفصیل و با ذکر سند، بیان می‌کند.
ذیل اکثر روایات نیز بیانی جزئی از برخی اعلام موجود در روایات بیان کرده و مصداق آن را مشخص می‌کند و یا مخاطب را به روایات مشابه به صورت دقیق در همین کتاب ارجاع می‌دهد.


نویسنده در مقدمه به بررسی روایات صادره از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در منابع اهل سنت ، می‌پردازد که در آن‌ها به صورت مجمل و مفصل اشاره شده که جانشینان و اوصیاء آن حضرت، دوازده نفرند و در برخی از آن‌ها اسامی این دوازده نفر نیز به تفصیل نام برده شده است.
ابواب دیگر کتاب نیز به همین منوال و هر کدام به بحثی جزئی درباره آن حضرت می‌پردازد. مباحثی چون: مهدی علیه‌السّلام از اهل بیت و عترت رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است و یا این که شخصی از اولاد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ،عدل و داد را برقرار می‌کند، زمانی که از ظلم و جور پر شده است و همچنین احادیثی که اشاره به لقب مبارک آن حضرت کرده و یا اجداد آن بزرگوار را از اهل بیت معرفی می‌کند. همچنین معرفی برخی زوایای حکومتی آن بزرگوار، اوصاف سفیانی و ویژگی‌های یاران آن حضرت نیز بخش‌های دیگری از ابواب این کتاب را تشکیل می‌دهد.
در خاتمه کتاب نیز مولف با استدلال قرآنی و معرفی مصادیقی که در روایات معرفی شده و طول عمر زیادی داشته‌اند، نظیر نوح ،خضر و... در صدد دفع شبهه طول عمر امام مهدی علیه‌السّلام و تولد آن حضرت برآمده است.


از آن جایی که این کتاب در عصر حاضر نوشته شده و زمان زیادی از تولد آن نمی‌گذرد و همچنین از کتاب‌های مرجع به شمار نمی‌رود، لذا فاقد هر نوع ترجمه و یا شرح است. نگارنده در چاپ دوم کتاب، تحقیقات جدیدی به آن افزوده و چینش ابواب کتاب را نیز تغییر داده و زواید آن را حذف کرده است.
کتاب حاضر، فقط یک نوع فهرست دارد که در آن نام هر باب به همراه توضیح اجمالی، به علاوه تعداد روایاتی که در آن باب ذکر شده، بیان گردیده است.
همان طور که گذشت شیوه بیان مطالب به صورت ذکر روایات و سند آن هاست. به همین دلیل در کل این اثر، پاورقی به چشم نمی‌خورد و نگارنده، آدرس روایات را به همراه سند آن‌ها، قبل از نقل هر روایت بیان کرده است.
این کتاب قبل از سال ۱۳۷۵ برای اولین بار و با نام « المهدی عند الجمهور » به رشته تحریر در آمد و در سی و چهار باب، مرتب شد. در چاپ دوم، نگارنده بخشی از ابواب را حذف کرده و تحقیقات جدید را به آن اضافه کرد و در سی باب و یک خاتمه، آن را تدوین نمود. نامش را به «المهدی الموعود المنتظر عند علماء اهل السنه و الامامیه» تغییر داد و به همین عنوان معروف شد و در آخر صفر ۱۳۸۸ ه. ق در قطع وزیری مجددا چاپ گردید.
[۱] الذریعه الی تصانیف الشیعه،آقا بزرگ تهرانی،ج۲۳،ص۲۹۰.



۱. الذریعه الی تصانیف الشیعه،آقا بزرگ تهرانی،ج۲۳،ص۲۹۰.



کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار