• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الگو بودن حضرت عباس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ما می‌توانیم با توجه به ویژگی‌ها و دیگر خصایص حضرت عباس (علیه‌السلام)، راه استقامت در مسیر حق و صراط مستقیم و اطاعت از امام و ولی خود را بیاموزیم و به گونه‌ای باشیم که آخرت خود را فدای دنیا و زندگی دنیوی خود نکنیم.



حضرت عباس بن علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام)، از جمله بزرگ‌ترین شخصیت‌ها در مکتب تشیع به شمار می‌رود. او دارای ویژگی‌های اخلاقی بسیار والایی است؛ تا جایی که مقامی نزدیک به معصومان دارد.

۱.۱ - روایتی از امام سجاد

امام سجاد (علیه‌السلام) در وصف او چنین می‌فرماید: «خداوند عباس را رحمت کند که برادرش حسین (علیه‌السلام) را بر خود ترجیح داد و خود را در راه او فدا کرد تا جایی که دستانش قطع شد. خداوند نیز در مقابل آن، دو بال به او عطا کرد که با آن در بهشت پرواز می‌کند... عباس نزد خداوند چنان مقام والایی دارد که همه شهیدان در روز قیامت، به مقام او غبطه می‌خورند».


برخی ویژگی‌های او که می‌تواند الگویی برای همه باشد، عبارت‌اند از:

۲.۱ - شجاعت

او مردی بسیار شجاع بود که لحظه‌ای در جان‌بازی خود برای امامش، تردید نکرد. حتی وقتی که شمر برای او امان‌نامه آورد، ایشان به‌شدت با این امان مخالفت کرده و توجهی به زنده ماندنش در صورت پذیرش امان و کشته شدنش در صورت رد آن نکرد.
[۲] ابن طاووس، علی بن موسی، اللهوف علی قتلی الطفوف، ص۸۸، تهران، انتشارات جهان، چاپ اول، ۱۳۴۸ش.


۲.۲ - استقامت

او به گونه‌ای در راه دفاع از دین اسلام و حمایت از امام خود پایدار بود که حاضر بود همه چیز خود را در این راه فدا کند؛ از‌این‌رو وقتی دستان مبارک آن حضرت را از بدن جدا کردند، فریاد زد: «اگر دستم را از بدنم جدا کنید، به خدا قسم که دست از حمایت از دین خود برنمی‌دارم».

۲.۳ - وفاداری

آن حضرت با این‌که به‌شدت تشنه بودند، بعد از این‌که خود را به آب رساندند، از نوشیدن آب خودداری کرده و تمام تلاش خود را صرف رساندن آب به خیمه‌ها و کودکان تشنه کردند. این کار او نشان‌دهنده اوج وفاداری نسبت به امام خود است که به خود اجازه نمی‌دهد قبل از امام خود که تشنه‌کام است، از آب بنوشد.
ما می‌توانیم با توجه به این ویژگی‌ها و دیگر خصایص این شخصیت بزرگ، راه استقامت در مسیر حق و صراط مستقیم و اطاعت از امام و ولی خود را بیاموزیم و به گونه‌ای باشیم که آخرت خود را فدای دنیا و زندگی دنیوی خود نکنیم.


۱. شیخ صدوق، الامالی، ص۵۴۸، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، ۱۴۰۰ق.    
۲. ابن طاووس، علی بن موسی، اللهوف علی قتلی الطفوف، ص۸۸، تهران، انتشارات جهان، چاپ اول، ۱۳۴۸ش.
۳. مغربی، قاضی نعمان، شرح الاخبار فی فضائل الائمة الاطهار (علیه‌السلام)، ج۳، ص۱۹۲، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.    
۴. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص۴۱، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «حضرت عباس الگوی همه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۱۷.    






جعبه ابزار