• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امت موسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در آیات قرآن به امت‌های دوازده گانه قوم موسی علیه‌السّلام اشاره دارد که به صورت امت‌ها در زمین پراکنده شده اند، گروه‌ی صالح و گروه‌ی ناصالح، و عده ای مردمی عدالت پیشه و هدایت گر هستند.



تقسیم قوم موسی ، به امت‌های دوازده گانه:
ومن قوم موسی.. «و از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدایت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌ نمايند» وقطعنـهم اثنتی عشرة اسباطا امما.. «ما آنها را به دوازده گروه- كه هر يك شاخه‌اى (از دودمان اسرائیل) بود- تقسيم كرديم...» وقطعنـهم فی الارض امما منهم الصـلحون ومنهم دون ذلک... «و آنها را در زمین بصورت گروه‌هايى، پراكنده ساختيم گروهى از آنها صالح، و گروهى ناصالحند. و آنها را با نيكى‌ها و بدى‌ها آزموديم، شايد بازگردند!»

۱.۱ - گروه‌های صالح و ناصالح

وجود گروه‌های صالح و ناصالح میان امت موسی علیه‌السّلام :
ومن قوم موسی.. «و از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدايت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌ نمايند» وقطعنـهم فی الارض امما منهم الصـلحون ومنهم دون ذلک... «و آنها را در زمين بصورت گروه‌هايى، پراكنده ساختيم گروهى از آنها صالح، و گروهى ناصالحند. و آنها را با نيكى‌ها و بدى‌ها آزموديم، شايد بازگردند!»

۱.۲ - پراکندگی قوم موسی

پراکنده شدن قوم موسی به صورت امت‌ها در زمین:
ومن قوم موسی امة یهدون بالحق.. «و از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدايت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌ نمايند.» وقطعنـهم فی الارض امما... «و آنها را در زمين بصورت گروه‌هايى، پراكنده ساختيم گروهى از آنها صالح، و گروهى ناصالحند. و آنها را با نيكى‌ها و بدى‌ها آزموديم، شايد بازگردند!»

۱.۳ - مردمی عدالت پیشه

امتی از قوم موسی، مردمی عدالت پیشه و هدایت گر:
ومن قوم موسی امة یهدون بالحق وبه یعدلون. «و از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدايت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌ نمايند.»

۱.۴ - اعتراض به نهی کنندگان از منکر

اعتراض امتی از قوم موسی (یهود ایله) به نهی کنندگان از منکر:
وسـلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر اذ یعدون فی السبت.. «و از آنها درباره (سرگذشت) شهرى كه در ساحل دریا بود بپرس! زمانى كه آنها در روزهاى شنبه، تجاوز (و نافرمانى) خدا مى‌كردند همان هنگام كه ماهيانشان، روز شنبه (كه روز تعطيل و استراحت و عبادت بود، بر سطح آب،) آشكار مى‌شدند امّا در غير روز شنبه، به سراغ آنها نمى‌آمدند اين چنين آنها را به چيزى آزمايش كرديم كه نافرمانى مى ‌كردند!» واذ قالت امة منهم لم تعظون قوما الله مهلکهم او معذبهم عذابا شدیدا.... «و (به ياد آر) هنگامى را كه گروهى از آنها (به گروه ديگر) گفتند: «چرا جمعى (گنهكار) را اندرز مى‌دهيد كه سرانجام خداوند آنها را هلاک خواهد كرد، يا به عذاب شديدى گرفتار خواهد ساخت؟! (آنها را به حال خود واگذاريد تا نابود شوند!)» گفتند: « (اين اندرزها،) براى اعتذار (و رفع مسئوليت) در پيشگاه پروردگار شماست بعلاوه شايد آنها (بپذيرند، و از گناه باز ايستند، و) تقوا پيشه كنند»
(طبق نظر برخی مفسران، مقصود از «القریة» شهر ایله است.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۰.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۸.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۸.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۸.    
۸. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۴، ص۳۸۰.     .
۱۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۴.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۲۴۵، برگرفته از مقاله «امت موسی».    


رده‌های این صفحه : امت | حضرت موسی | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار