• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امر به معروف در بنی‌اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در موارد مختلفی قرآن از امر به معروف در بنی اسرائیل بحث کرده است.



با دقت در آیه ۲۱ سوره آل عمران وجود آمران به معروف در بنی اسرائیل روشن می‌شود:
ان الذین... یقتلون الذین یامرون بالقسط من الناس فبشرهم بعذاب الیم. «کسانی که به آیات خداکفر می‌ورزند و پیامبران را بناحق می‌کشند و دادگستران را به قتل می‌رسانند آنان را از عذابی دردناک خبر ده»

۱.۱ - دیدگاه مجمع البیان

مرحوم طبرسی می‌فرمایید: آیه یاد شده مربوط به یهود و بنی اسرائیل است و روایت ذیل را از پیامبر بیان می‌کند: که بیشترین عذاب برای کسانی است که پیامبران را در حالی که امر به معروف می‌کردند کشتند:
فقد روی عن ابی عبیدة بن الجراح قال: قلت: یا رسول الله! ‌ای الناس اشد عذابا یوم القیامة؟ فقال: " رجل قتل نبیا، او رجلا امر بمعروف، او نهی عن منکر، ثم قرا (ویقتلون النبیین بغیر حق ویقتلون الذین یامرون بالقسط من الناس) ثم قال " علیه‌السّلام ": یا ابا عبیدة! قتلت بنو اسرائیل ثلاثة واربعین نبیا من اول النهار فی ساعة واحدة، فقام مائة رجل واثنا عشر رجلا من عباد بنی اسرائیل، فامروا من قتلهم بالمعروف، ونهوهم عن المنکر، فقتلوا جمیعا من آخر النهار فی ذلک الیوم.


قتل آمران به معروف سبب وعدهعذاب دردناک به بنی اسرائیل شد:
ان الذین... یقتلون الذین یامرون بالقسط من الناس فبشرهم بعذاب الیم. «کسانی که به آیات خداکفر می‌ورزند و پیامبران را بناحق می‌کشند و دادگستران را به قتل می‌رسانند آنان را از عذابی دردناک خبر ده»


عالمان بنی اسرائیل به جهت امر کردن دیگران به معروف و خود فراموشی توبیخ شدند:
اتامرون الناس بالبر وتنسون انفسکم وانتم تتلون الکتـب افلا تعقلون. «آیا مردم را به نیکی فرمان می‌دهید و خود را فراموش می‌کنید با اینکه شما کتاب (خدا) را می‌خوانید آیا (هیچ) نمی‌اندیشید».


وجود اخلاق خیرخواهی و امر به معروف میان بنی اسرائیل عصر موسی -علیه السلام - که قارون را نصیحت و خیر خواهی می‌کردند:
ان قارون کان من قوم موسی... اذ قال له قومه... • وابتغ فیما ءاتـیک الله الدار الاخرة ولاتنس نصیبک من الدنیا واحسن کما احسن الله الیک ولاتبغ الفساد فی الارض ان الله لایحب المفسدین «قارون از قوم موسی بود و بر آنان ستم کرد و از گنجینه‌ها آن قدر به او داده بودیم که کلیدهای آنها بر گروه نیرومندی سنگین می‌آمد آنگاه که قوم وی بدو گفتند شادی مکن که خدا شادی کنندگان را دوست نمی‌دارد؛ و با آنچه خدایت داده سرای آخرت را بجوی و سهم خود را از دنیا فراموش مکن و همچنانکه خدا به تو نیکی کرده نیکی کن و در زمین فساد مجوی که خدا فسادگران را دوست نمی‌دارد.»


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۲۱.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۲۶۲.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۲۱.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۴۴.    
۵. قصص/سوره۲۸، آیه۷۶.    
۶. قصص/سوره۲۸، آیه۷۷.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۷، ص۴۵۹.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۳۶۹، برگرفته از مقاله «ا مر به معروف در بنی اسرائیل».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۱۱، برگرفته از مقاله «ا مر به معروف در بنی اسرائیل».    






جعبه ابزار