• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امنیت جان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از نظر قرآن جان انسانها محترم است:«و لا تَقتُلوا النَّفسَ الَّتی حَرَّمَ اللّهُ اِلاّ بِالحَقِّ» .



کشتن کسانی که قتل و فسادی مرتکب نشده‌اند همانند کشتن همه انسانهاست:«مَن قَتَلَ نَفسًا بِغَیرِ نَفس اَو فَساد فِی الاَرضِ فَکَاَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَمیعًا» .


ازاین‌رو حیات جامعه را در قصاص قرار داده:«و لَکُم فِی القِصاصِ حَیوة» و احکام این عامل تربیتی را که در مقابله با ناامنی مؤثر است بیان می‌کند:«یاَیُّهَا الَّذینَ ءامَنوا کُتِبَ عَلَیکُمُ القِصاصُ فِی القَتلَی».


ثروت و دارایی افراد نیز محترم است و ازاین‌رو سارقان را باید مجازات کرد:«والسّارِقُ والسّارِقَةُ فاقطَعوا اَیدِیَهُما جَزاءً بِما کَسَبا نَکلاً مِنَ اللّهِ».


رعایت عهد و امانت هم از نشانه‌های مؤمنان است:«والَّذینَ هُم لاَِمنتِهِم وعَهدِهِم رعون» و اسلام مسلمانان را موظف به بازگرداندن امانتهای مادی و غیر مادی
[۷] الدرالمنثور، ج ۲، ص ۵۷۰ - ۵۷۲
به صاحبانشان ساخته است:«اِنَّ اللّهَ یَأمُرُکُم اَن تُؤَدُّوا الاَمنتِ اِلی اَهلِها» .


همچنین آبروی افراد محترم است و از اموری چون مسخره کردن دیگران:«لا یَسخَر قَومٌ مِن قَوم» و عیبجویی از هم:«و لا تَلمِزُوا اَنفُسَکُم» و خواندن دیگران با نامهای زشت:«و لا تَنابَزُوا بِالاَلقب» و گمان بد درباره مردم:«اجتَنِبوا کَثیرًا مِنَ الظَّنِّ اِنَّ بَعضَ الظَّنِّ اِثمٌ» و تجسس در عیبهای افراد و غیبت آنان:«و لا تَجَسَّسوا ولا یَغتَب بَّعضُکُم بَعضًا» نهی شده است.


در آیاتی نیز به امنیت حریم خانوادگی اشاره شده و به افراد بالغ فرمان داده شده برای وارد شدن به حریم خصوصی دیگران از آنان اجازه بگیرند:«فَلیَستَذِنوا کَمَا استَذَنَ الَّذینَ مِن قَبلِهِم» و از نگاههای آلوده بپرهیزند.


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۵۱.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۳۲.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۷۹.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۱۷۸.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۳۸.    
۶. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۲۳.    
۷. الدرالمنثور، ج ۲، ص ۵۷۰ - ۵۷۲
۸. نساء/سوره۴، آیه۵۸.    
۹. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۱ ۱۲.    
۱۰. نور/سوره۲۴، آیه۵۹.    
۱۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۰ ۳۱.    

دائرة المعارف قران کریم جلد چهارم، برگرفته از مقاله "امنیت ایمنی و آسودگی از تهدیدهای فردی و اجتماعی"    



جعبه ابزار