• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انتقام مجاز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انتقام گرفتن یک حس خدادادی است.
لیکن بهره وری از این حس خدادادی به تناسب مورد و کیفیت و مقدار استفاده از آن دارای احکام و وجوه گوناگونی است.
در اینجا در مورد انتقام مجاز بحث خواهیم کرد.



اگر ستم و تجاوز متوجه شخص انسان شده باشد و انتقام گرفتن او پیامدی برای دیگران نداشته باشد این کار جایز و روا خواهد بود؛ بدین معنا که انسان در این‌گونه موارد، بین گرفتن انتقام از ظالم یا عفو او مخیّر است:«وجَزؤُا سَیِّئَة سَیِّئَةٌ مِثلُها فَمَن عَفا واَصلَحَ فَاَجرُهُ عَلَی اللّهِ... و لَمَنِ انتَصَرَ بَعدَ ظُلمِهِ فَاُولئِکَ ما عَلَیهِم مِن سَبیل» البته گرفتن انتقام از بدی کننده‌ به‌طور مطلق و در همه موارد روا نیست، بلکه در مواردی جایز است که اسلام آن را روا دانسته باشد.
[۵] جامع‌السعادات، ج۱، ص۳۳۴.
[۶] محجة‌البیضاء، ج ۵، ص ۳۱۵.



از جمله موارد مباح عبارت است از انتقام گرفتن از استهزا کنندگان و رویارویی با آنان:«اِن تَسخَروا مِنّا فَاِنّا نَسخَرُ مِنکُم کَما تَسخَرون» برخی مفسران گفته‌اند: استهزا هرچند در ابتدا امری قبیح است؛ اما به عنوان مقابله به مثل و مجازات ، به ویژه آن‌جا که فایده‌ای عقلایی بر آن مترتب باشد جایز است و نیز اگر فردی انسانی را بکشد یا جراحتی بر او وارد کند انتقام گرفتن از او جایز خواهد بود:«اَنَّ النَّفسَ بِالنَّفسِ... والجُروح قِصاص» و نیز در موردی که فردی شخصی را مُثله کند ( گوش ، چشم و بینی او را قطع کند) چه فرد مثله شده زنده باشد یا مرده :«و اِن عاقَبتُم فَعاقِبوا بِمِثلِ ما عوقِبتُم» آیه فوق درباره مثله شدن شهیدان احد به دست مشرکان قریش و تصمیم مسلمانان بر انتقام گرفتن و مثله کردن مردگان و بلکه زنده‌های آنان نازل شده و به مسلمانان سفارش کرد که در صورت اقدام به انتقام تن‌ها در حدّ عمل مشرکان با آنان مقابله کنند
[۱۱] مجمع البیان، ج ۶، ص ۶۰۵.
[۱۲] تفسیر قرطبی، ج ۱۰، ص ۱۳۲.
؛ همچنین جواز انتقام در این مورد از آیه ۴۵ سوره مائده نیز قابل استفاده است:«العَینُ بِالعَینِ وَالاَنفُ بِالاَنفِ وَالاُذُنِ بِالاُذُنِ»


لیکن انتقام پسندیده و لازم و انتقام مجاز شرایطی دارد؛ از جمله:
۱. رعایت اعتدال و حدود الهی؛ به این معنا که انتقام باید به اندازه بدی و ظلمی باشد که به انسان شده است:«و جَزؤُا سَیِّئَة سَیِّئَةٌ مِثلُها... اِنَّهُ لا یُحِبُّ الظّلِمین» جمله «اِنَّهُ لا یُحِبُّ الظّلِمین» اشاره به این دارد که اگر فرد در گرفتن انتقام از حدّ اعتدال تجاوز کند ظالم شمرده شده و مورد خشم خداوند قرار خواهد گرفت بنابراین، در انتقام گرفتن نباید مرتکب فساد و کار حرام شد.
[۱۷] جامع السعادات، ج ۱، ص ۳۳۴.

۲. استمداد از دیگران و قانون در برخی موارد؛ از جمله قصاص ؛ لازم است فرد ستمدیده برای گرفتن حق خویش از دیگران و از قانون استمداد کند.
قرآن در آیه ۴۱ سوره شوری به مسئله یاری طلبیدن از دیگران اشاره کرده و می‌گوید:«ولَمَنِ انتَصَرَ بَعدَ ظُلمِهِ فَاُولئِکَ ما عَلَیهِم مِن سَبیل» یاری گرفتن از دیگران هم شامل مؤمنان و هم قانون است و حکمت این امر نیز آن است که در برخی موارد فرد به تنهایی قادر به گرفتن انتقام خویش نیست یا اگر خود‌ به‌طور یک‌جانبه اقدام به انتقام کند موجب هرج و مرج شده و پیامدهای ناگواری برای خود و جامعه خواهد داشت.
[۱۹] اخلاق، ص ۳۲۲.



بحارالانوار؛ تاج العروس من جواهرالقاموس؛ تفسیر روح البیان؛ التفسیر الکبیر؛ تفسیرالمراغی؛ تفسیر نورالثقلین؛ تفسیر نوین؛ جامع‌البیان عن تأویل آی‌القرآن؛ الجامع لاحکام القرآن، قرطبی؛ دیوان، نابغه ذبیانی؛ فرهنگ فارسی؛ قاموس کتاب مقدس؛ کتاب مقدس؛ گیاهان در قرآن؛ مجمع‌البیان فی تفسیر القرآن؛ معجزة الغذاء و الشفاء؛ نظم الدرر فی تناسب الآیات و السور؛ واژه‌های دخیل در قرآن مجید.


۱. شوری/سوره۴۲، آیه۴۰.    
۲. شوری/سوره۴۲، آیه۴۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۹۴.    
۴. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۶.    
۵. جامع‌السعادات، ج۱، ص۳۳۴.
۶. محجة‌البیضاء، ج ۵، ص ۳۱۵.
۷. هود/سوره۱۱، آیه۳۸.    
۸. المیزان، ج ۱۰، ص ۲۲۵.    
۹. مائده/سوره۵، آیه۴۵.    
۱۰. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۶.    
۱۱. مجمع البیان، ج ۶، ص ۶۰۵.
۱۲. تفسیر قرطبی، ج ۱۰، ص ۱۳۲.
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۴۵.    
۱۴. شوری/سوره۴۲، آیه۴۰.    
۱۵. المیزان، ج ۱۸، ص ۶۷.    
۱۶. حجّ/سوره۲۲، آیه۶۰.    
۱۷. جامع السعادات، ج ۱، ص ۳۳۴.
۱۸. شوری/سوره۴۲، آیه۴۱.    
۱۹. اخلاق، ص ۳۲۲.
۲۰. نمونه، ج ۲۰، ص ۴۶۴.    



دانشنامه بزرگ اسلامی، دائرة المعارف قرآن کریم جلد ۴، برگرفته از مقاله «انتقام».    



جعبه ابزار