• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اهمیت اصلاحات اقتصادی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حضرت شعیب علیه‌السّلام، درصدد اصلاح اقتصادی با نهی قوم خود از کم فروشی و خیانت در داد و ست د بود.



دعوت مردم به اصلاح امور اقتصادی از مهم‌ترین رسالت‌های شعیب علیه‌السّلام پس از دعوت به توحید بود همانطور که در قرآن کریم به آن اشاره شده است آنجاکه می‌فرماید:
والی مدین اخاهم شعیبا قال یـاقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره قد جآءتکم بینة من ربکم فاوفوا الکیل والمیزان ولاتبخسوا الناس اشیآءهم و لاتفسدوا فی الارض بعد اصلـحها..(و به سوى مردم مدین برادرشان شعيب را فرستاديم گفت اى قوم من خدا را بپرستيد كه براى شما هيچ معبودى جز او نيست در حقيقت‌شما را از جانب پروردگارتان برهانى روشن آمده است پس پیمانه و ترازو را تمام نهيد و اموال مردم را كم مدهيد و در زمين پس از اصلاح آن فساد مكنيد اين رهنمودها اگر مؤمنيد براى شما بهتر است).
والی مدین اخاهم شعیبا قال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره ولاتنقصوا المکیال والمیزان انی اریـکم بخیر.(و به سوى اهل مدين برادرشان شعيب را فرستاديم گفت اى قوم من خدا را بپرستيد براى شما جز او معبودى نيست و پيمانه و ترازو را كم مكنيد به راستى شما را در نعمت مى‌بينم ولى از عذاب روزى فراگير بر شما بيمناكم). ویـقوم اوفوا المکیال والمیزان بالقسط ولاتبخسوا الناس اشیآءهم.(و اى قوم من پيمانه و ترازو را به داد تمام دهيد و حقوق مردم را كم مدهيد و در زمين به فساد سر برمداريد). قال یـقوم... ان ارید الا الاصلـح ما استطعت وما توفیقی الا بالله علیه توکلت والیه انیب(گفت اى قوم من بينديشيد اگر از جانب پروردگارم دليل روشنى داشته باشم و او از سوى خود روزى نيكويى به من داده باشد آيا باز هم از پرستش او دست بردارم من نمى‌خواهم در آنچه شما را از آن باز مى‌دارم با شما مخالفت كنم و خود مرتكب آن شوم من قصدى جز اصلاح جامعه تا آنجا كه بتوانم ندارم و توفيق من جز به يارى خدا نيست بر او توكل كرده‌ام و به سوى او بازمى‌گردم).
اذ قال لهم شعیب الاتتقون(آنگاه كه شعيب به آنان گفت آيا پروا نداريد) اوفوا الکیل ولاتکونوا من المخسرین(پيمانه را تمام دهيد و از كم‌فروشان مباشيد) وزنوا بالقسطاس المستقیم(و با ترازوى درست بسنجيد) و لاتبخسوا الناس اشیاءهم ولاتعثوا فی الارض مفسدین (و از ارزش اموال مردم مكاهيد و در زمین سر به فساد بر مداريد).

۱.۱ - تفسیر آیات مذکور

این پیامبر این برادر دلسوز و مهربان همانگونه که شیوه همه پیامبران در آغاز دعوت بود نخست آنها را به اساسى ترین پایه هاى مذهب یعنى توحید دعوت کرد و گفت: اى قوم ! خداوند یگانه یکتا را بپرستید که جز او معبودى براى شما نیست (قال یا قوم اعبدوا الله ما لکم من اله غیره ).
چرا که دعوت به توحید دعوت به شکستن همه طاغوتها و همه سنتهاى جاهلى است، و هر گونه اصلاح اجتماعى و اخلاقى بدون آن میسر نخواهد بود.
آنگاه به یکى از مفاسد اقتصادى که از روح شرک و بت پرستی سرچشمه مى گیرد و در آن زمان در میان اهل مدین سخت رائج بود اشاره کرده و گفت: به هنگام خرید و فروش پیمانه و وزن اشیاء را کم نکنید (و لا تنقصوا المکیال و المیزان ).
مکیال و میزان به معنى پیمانه و ترازو است و کم کردن آنها به معنى کم فروشى و نپرداختن حقوق مردم است.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۸۵.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۸۵.    
۴. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    
۵. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۷۷.    
۶. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۸۱.    
۷. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۸۲.    
۸. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۸۳.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۰۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۴۷۰، برگرفته از مقاله «اهمیت اصلاحات اقتصادی»    


رده‌های این صفحه : اصلاح | اقتصاد | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار