• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بسم الله سوره در نماز (اهل‌سنت)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اهل‌سنت درباره خواندن بسم الله در سوره نماز، اختلافات شدیدی دارند، برخی آن را واجب، برخی مستحب، برخی مکروه می‌دانند.



اهل‌سنت درباره خواندن بسم الله در سوره نماز، اختلافات شدیدی دارند، برخی آن را واجب، برخی مستحب، برخی مکروه و... می‌دانند. این اختلاف آن‌قدر شدید است که حتی از قول خود ائمه اربعه اهل سنت نیز چندین قول نقل شده است. از این‌که بگذریم درباره جهر و اخفاء آن نیز اختلاف شدیدی دارند، برخی به جهر و برخی به اخفاء فتوی داده‌اند و....

۱.۱ - عبدالله بن قدامه

عبدالله بن قدامه در کتاب معروف المغنی که امروزه وهابی‌ها بیش از هر کتابی به آن بها می‌دهند، از قول مالک بن انس می‌نویسند:
وقال مالک والاوزاعی لا یقرؤها فی اول الفاتحة.

مالک و اوزاعی گفته‌اند که بسم الله در اول فاتحه خوانده نمی‌شود.

وروی عن احمد انها لیست من الفاتحة ولا آیة من غیرها ولا یجب قراءتها فی الصلاة وهی المنصورة عند اصحابه وقول ابی حنیفة ومالک والاوزاعی وعبدالله ابن معبد الرمانی.

از احمد بن حنبل روایت شده است که بسم الله نه جزئی از فاتحه است و نه جزئی از بقیه سوره‌ها، و واجب نیست که در نماز خوانده شود، این قول پذیرفته شده در بین اصحاب احمد و همچنین قول ابوحنیفه، مالک و اوزاعی و عبدالله بن معبد رمانی همین است.

۱.۲ - نووی

و نووی از بزرگان علمای شافعی در کتاب المجموع می‌نویسد:
وقال مالک والاوزاعی وابو حنیفة وداود لیست البسملة فی اوائل السور کلها قرآنا لا فی الفاتحة ولا فی غیرها وقال احمد هی آیة فی اول الفاتحة ولیست بقران فی اوائل السور وعنه روایة انها لیست من الفاتحة ایضا.

مالک، اوزاعی، ابوحنیفه و داود گفته‌اند که بسم الله در اوائل سوره از قرآن نیست، نه در فاتحه و نه در دیگر سوره‌های قرآن. احمد حنبل گفته که در سوره فاتحه جزء قرآن است و در بقیه سوره‌ها نیست، و از احمد در روایت دیگری نقل شده است که جزء فاتحه هم نیست.

۱.۳ - صحیح مسلم

و حتی در صحیح مسلم روایتی را به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نسبت داده‌اند که آن حضرت نیز در نماز حتی در سوره فاتحه بسم الله را قرائت نمی‌کردند.

عن انس بن مالک انه حدثه قال صلیت خلف النبی صلی الله علیه وسلم وابی بکر وعمر وعثمان فکانوا یستفتحون بالحمد لله رب العالمین لا یذکرون بسم الله الرحمن الرحیم فی اول قراءة ولا فی آخرها.

انس بن مالک روایت کرده است که پشت سر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، ابوبکر، عمر و عثمان نماز خواندم، آن‌ها سوره فاتحه را با «الحمد لله رب العالمین» شروع کردند و «بسم الله الرحمن الرحیم» را ذکر نکردند، نه در اول قرائت و نه در آخر آن.
که این خود نوعی تحریف در قرآن به حساب می‌آید. اگر جزئی نبوده است، چرا آن‌را در قرآن نوشته‌اند؟ آیا این تحریف قرآن نیست؟ چیزی را که جزء قرآن نبوده، وارد قرآن کرده‌اند. اگر جزء قرآن بوده و از طرف خداوند نازل شده است، چرا آن را جزء قران نمی‌دانید و در نمازهایتان یا نمی‌خوانید و یا اگر می‌خوانید، با اخفاء می‌خوانید؟


برای اطلاع دقیق از تمامی اقوال اهل سنت می‌توانید به کتاب‌های ذیل مراجعه فرمایید.


۱. ابن‌قدامه، عبدالله، المغنی، ج۱، ص۳۴۴.    
۲. ابن‌قدامه، عبدالله، المغنی، ج۱، ص۳۴۷.    
۳. نووی، محیی‌الدین، المجموع، ج۳، ص۳۳۴.    
۴. نیسابوری، مسلم بن الحجاج، صحیح مسلم، ج۱، ص۲۹۹.    
۵. ابن‌قدامه، عبدالله، المغنی، ج۱، ص۳۴۶.    
۶. سرخسی، محمد بن احمد، المبسوط، ج۱، ص۱۵.    
۷. نووی، محیی‌الدین، المجموع، ج۳، ص۳۳۴.    



موسسه ولی‌عصر، برگرفته از مقاله «آیا اهل تسنن، هنگام خواندن سوره در نماز، بسم الله را می‌گویند؟».    






جعبه ابزار