• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تبیان الصلاة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این کتاب تقریرات دروس خارج فقه حضرت آیت‌الله سید حسین بروجردی در مسایل، مباحث و فروعات صلاة است که به صورت استدلالی و با قلم آیة الله شیخ علی صافی گلپایگانی در هشت جلد تدوین یافته است.
[۱] تبیان الصلاة، سید حسین بروجردی، ج۱، ص۵.




مباحث در ۱۳۶۷ صفحه در تشریح ادله و احکام نماز مطرح گردیده است. ساختار در هر مبحث، مسایل و فروعات نماز به تفکیک بررسی و تحقیق و نحوه استنباط احکام شرعی نماز از ادله روایی و فقهی بررسی شده است. در این بررسی‌ها دقت ویژه‌ای در تبیین دلالت احادیث ، مقایسه میان بخش‌ها و اجزا و تحلیل سندی احادیث صورت گرفته و معنا و مفاد هر روایت با مقایسه میان دیگر روایات مرتبط و مشترک انجام شده است.


کل مباحث و فروعات در هشت جلد و هر جلد حاوی ۳۰۰ صفحه وزیری است. در هر مبحث ابتدا اصل بحث و فرع و مبحث مورد بررسی تبیین و ساختار و معنا و دامنه مفهومی آن تفکیک گردیده و به این طریق مشخص شده که آنچه محل بحث و بررسی فقهی است کدام وجه و جنبه از موضوع می‌باشد در مرحله بعد به اقوال و آرای فقها استناد شده و کل اختلاف نظرهای هر موضوع در چند قول خلاصه و دسته بندی گردیده است. سپس به آیات، و روایات و دیگر ادله فقهی تمسک شده و نحوه دلالت و استدلال با هر کدام از این دلیل‌ها بر موضوع مورد بررسی، تشریح شده و در گردآوری روایات هر موضوع و دسته بندی این روایات و نحوه دلالت و استنباط احکام شرعی از مفاهیم و مفاد روایات دقت شده است.
همه مباحث این کتاب‌ها در هشت موضوع زیر مطرح گردیده است:
ابتدا از احکام و مسایل نماز جمعه و نماز مسافر و فروعات آن بحث شده و به تفصیل روایات مربوطه و ماهیت نماز قصر و ارتباط قصر و اتمام و کیفیت هر یک در مباحث مختلف مطرح گردیده است.
موضوع جلد دوم پیرامون قواطع سفر و احکام نماز مسافر و تسخیر در اماکن اربعه است.
موضوع جلد سوم حاوی چهار مقدمه مفصل پیرامون اقسام نمازها، فرائض، فواصل، مواقیت، قبله ، ستر و ساتر و تشریح ابعاد هر یک از این مسایل است.
در جلد چهارم از فروعات مرتبط با لباس مصلی در مقدمه پنجم بحث شده و مکان نمازگزار هم بررسی گردیده است. سپس احکام و مسایل اذان و اقامه در ادامه این جلد در مقدمه ششم بررسی گردیده است.
جلد پنجم در افعال نماز است و تحت همین عنوان از نیت، قیام، تکبیره الحرام و قرائت که در کتب فتوایی با عنوان واجبات نماز مطرح گردیده بحث شده و علاوه بر بررسی مستندات و مبانی فقهی هر مبحث، اختلاف نظرهای فقهی در استنباط مد نظر قرار گرفته است.
در جلد ششم در ادامه بررسی اعمال و افعال نماز از رکوع، سجود، تشهد ، تسلیم و قواطع و دیگر مسایل مرتبط بحث شده است.
جلد هفتم پیرامون آنچه در نماز خلل ایجاد می‌کند از قبیل حدوث حدث و دیگر خلل‌های نماز بحث شده و به طور طبیعی از قضای نمازها به تفصیل بحث شده و بخشی از احکام نماز جماعت هم بررسی شده است.
در جلد هشتم از احکام، مبانی و فروعات نماز جماعت، نماز احتیاط و سجده سهو و برخی از مسایل شکیات هم بحث شده است.


۱. تبیان الصلاة، سید حسین بروجردی، ج۱، ص۵.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار