• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترتیب تلاوت آیات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترتیب تلاوت آیات، تلاوت قرآن به ترتیب موضعی آیات است.



بنا بر گزارش‌های تاریخی معتبر و متعدد، ترتیب موجود میان آیات در سوره‌ها، در برخی موارد، مطابق ترتیب نزول نیست، و پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نسبت به برخی آیات دستور می‌دادند که در جای مشخصی از سوره‌هایی که قبل از آن نازل شده بودند، قرار داده شوند.


مراد از ترتیب تلاوت آیات این است که قرآن به همان ترتیبی که در سوره‌ها قرار گرفته‌اند تلاوت شوند، نه به ترتیبی که نازل شده‌اند.


گفته شده رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم قرآن را به ترتیب آیات (ترتیب موضعی) می‌خواندند، نه به حسب ترتیب نزول آن‌ها؛ و این دلیل روشنی بر توقیفی و تعیینی بودن ترتیب تدوین و تلاوت آیات است و باید آیات قرآن به ترتیبی تلاوت شود که در مصحف‌ها تدوین یافته است.


و اما تلاوت سوره‌ها- بر خلاف تلاوت آیات- توقیفی و تعیینی نیست؛ بلکه قاری می‌تواند هر چه از سوره‌ها را برایش میسر است، بخواند؛ بدون آن که به ترتیب معینی ملزم باشد. دلیل بر این مطلب، حدیث حذیفه است که می‌گوید پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در نماز شب سوره بقره و سپس سوره نساء و آن گاه سوره آل عمران را می‌خواند؛ درحالی که سوره آل عمران از نظر ترتیب، پیش از سوره نساء است.
[۱] عطار، داود، آشنایی باعلوم قرآن، ص(۱۹۰-۱۹۲).



۱. عطار، داود، آشنایی باعلوم قرآن، ص(۱۹۰-۱۹۲).



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «ترتیب تلاوت آیات».    



جعبه ابزار