• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترور شخصیت عیسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دشمنان حضرت عیسی علیه‌السلام برای مبارزه با وی شخصیت وی را هدف قرار داه و شخصیت او را ترور می‌کردند.



ترور شخصیت عیسی علیه‌السلام، با سحر قلمداد کردن معجزات وی از سوی بنی اسرائیل :
اذ قال الله یـعیسی ابن مریم اذکر نعمتی علیک وعلی ولدتک... فقال الذین کفروا منهم ان هـذا الا سحر مبین.
(به خاطر بیاور) هنگامی را که خداوند به عیسی بن مریم گفت: «یاد کن نعمتی را که به تو و مادرت بخشیدم! ... ولی جمعی از کافران آنها گفتند: اینها جز سحر آشکار نیست!»
واذ قال عیسی ابن مریم یـبنی اسرءیل انی رسول الله الیکم... فلما جاءهم بالبینـت قالوا هـذا سحر مبین.
و (به یاد آورید) هنگامی را که عیسی بن مریم گفت: «ای بنی اسرائیل! من فرستاده خدا به سوی شما هستم ... هنگامی که او (احمد) با معجزات و دلایل روشن به سراغ آنان آمد، گفتند: «این سحری است آشکار»!


و اذ قال عیسی ابن مریم یا بنی اسرائیل انی رسول الله الیکم مصدقا لما بین یدی من التوراة و مبشرا برسول یاتی من بعدی اسمه احمد، در آغاز کلام گفتیم که این آیه و آیه قبلی‌اش و سه آیه بعدش در مقام این است که رسالت و نبوت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را که نزد مردم با ایمان مسلم است، برای سایرین مسجل سازد و بفهماند که آن جناب را با هدایت و دین حق فرستاده تا بر همه ادیان غلبه‌اش دهد، هر چند که کافران از اهل کتاب را خوش نیاید، و نیز دینی که او آورده نوری ساطع از طرف خدای تعالی است، و مشرکین می‌خواهند آن را با دهن‌هایشان خاموش کنند، در حالی که خدا نور خود را تمام می‌کند، هر چند که مشرکین را خوش نیاید. پس بر مؤمنین است که او را با اینکه می‌دانند فرستاده خدا به سویشان است، آزار ندهند، بلکه یاری‌اش کنند، و در راه پروردگارشان و برای احیای دین او و نشر کلمه توحید جهاد کنند.
از اینجا معلوم می‌شود که جمله و اذ قال عیسی ابن مریم یا بنی اسرائیل...، به منزله مقدمه و زمینه چینی است برای مطلب بعدی که می‌فرماید: رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرستاده‌ای است مبشر که عیسی علیه‌السّلام به آمدنش بشارت داده، و او کسی است که خدای تعالی او را به هدایت و دین حق گسیل داشته، و دین او نوری است که مردم با آن راه سعادت را می‌یابند.
و این مطلبی که قرآن کریم از عیسی علیه‌السّلام حکایت کرده، که فرمود: ای بنی اسرائیل من فرستاده خدا به سوی شمایم، و تورات را که قبل از من نازل شده تصدیق دارم، و من این بشارت را آورده‌ام، که بعد از من رسولی می‌آید به نام احمد، خلاصه دعوتی است که آن جناب داشته. نخست با جمله انی رسول الله الیکم، اصل دعوت خود را اعلام داشته، اشاره می‌کند به اینکه هیچ شانی و پستی و امتیازی به جز این ندارد، که حامل رسالتی از طرف خدا به سوی ایشان است، و آن گاه متن رسالت خود را شرح می‌دهد تا رسالت خود را ابلاغ کرده باشد، می‌گوید: مصدقا لما بین یدی من التوراة و مبشرا برسول...، هم نبوت و کتاب قبل از خودم را تصدیق می‌کنم و هم از نبوت بعد از خود خبر می‌دهم.
فلما جاءهم بالبینات قالوا هذا سحر مبین، ضمیر در کلمه جاء، به کلمه احمد، بر می‌گردد. و ضمیر هم به بنی اسرائیل، و یا به ایشان و غیر ایشان بر می‌گردد. و مراد از کلمه بینات، بشارت و معجزه قرآن و سایر معجزات نبوت است. و معنای جمله این است که: چون احمد که کتب آسمانی بشارت آمدنش را داده بود مبعوث شد، و برای بنی اسرائیل و یا برای آنان و سایرین معجزاتی روشن آورد که یکی از آنها همان بشارت عیسی علیه‌السّلام بود، گفتند: این سحری است آشکار. البته جمله قالوا هذا سحر مبین، به صورت هذا ساحر مبین، نیز قرائت شده.


در آیه بعد به مساله رسالت حضرت عیسی علیه‌السلام و کارشکنی و تکذیب بنی اسرائیل در مقابل او اشاره کرده، می‌افزاید: و به یاد آورید هنگامی را که عیسی بن مریم گفت: ‌ای بنی اسرائیل! من فرستاده خدا به سوی شما هستم، این در حالی است که تصدیق کننده کتابی که قبل از من فرستاده شده (تورات)، می‌باشم (و اذ قال عیسی ابن مریم یا بنی اسرائیل انی رسول الله الیکم مصدقا لما بین یدی من التوراة). و نیز بشارت دهنده به رسولی هستم که بعد از من می‌آید و نام او احمد است (و مبشرا برسول یاتی من بعدی اسمه احمد).
بنابراین من حلقه اتصالی هستم که امت موسی و کتاب او را، به امت پیامبر آینده (پیامبر اسلام) و کتاب او، پیوند می‌دهم. به این ترتیب، حضرت مسیح علیه‌السلام ادعایی جز رسالت الهی، آن هم در مقطع خاصی از زمان نداشت، و آنچه به او درباره الوهیت یا فرزند خدا بودن بسته‌اند، همه کذب و دروغ است. گرچه جمعی از بنی اسرائیل به این پیامبر موعود ایمان آوردند، اما گروه عظیمی سرسختانه در برابر او ایستادند، و حتی معجزات آشکار او را انکار
کردند و لذا در پایان آیه می‌افزاید: هنگامی که او (احمد) با معجزات و دلائل روشن به سراغ آنها آمد گفتند: این سحری است آشکار! (فلما جاءهم بالبینات قالوا هذا سحر مبین). عجب اینکه: طایفه یهود، قبل از مشرکان عرب، این پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله را شناخته بودند و حتی برای شوق دیدار او ترک وطن نموده، و طوائفی از آنها در سرزمین مدینه ساکن شدند، اما با این همه بسیاری از بت پرستان، سرانجام این پیامبر موعود را شناخته و ایمان آوردند ولی بسیاری از یهود بر لجاج و عناد و انکار باقی ماندند.
گروهی از مفسران ضمیر در فلما جاءهم را به پیامبر اسلام (احمد) همانگونه که در بالا آوردیم، برگردانده‌اند، ولی بعضی معتقدند که ضمیر به حضرت عیسی علیه‌السلام بر می‌گردد، یعنی هنگامی که عیسی علیه‌السلام معجزات روشن را برای بنی اسرائیل آورد آن را انکار کرده، سحرش خواندند.


۱. مائده/سوره۵، آیه۱۱۰.    
۲. صف/سوره۶۱، آیه۶.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۹، ص۴۲۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۷۲.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۷، ص۵۳۲، برگرفته از مقاله «ترور شخصیت عیسی».    


رده‌های این صفحه : ترور | حضرت عیسی | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار