• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوای محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برای متقین مصادیقی ذکر شده است که پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله مظهر همه آنهاست و مظهر تقواپیشگی است. در این مقاله آیات مرتبط با تقوای حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله معرفی می‌شوند.



توصيه خدا به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، براى رعايت تقوا:
۱. «... قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدى‌ وَ أُمِرْنا لِنُسْلِمَ لِرَبِّ الْعالَمِينَ‌ وَ أَنْ‌ ... وَ اتَّقُوهُ‌ ...؛ ... بگو تنها هدايت خداوند هدايت است و ما دستور داريم كه تسليم پروردگار عالميان باشيم. و اينكه ...و از او بپرهيزيد ....»
۲. «يا أَيُّهَا النَّبِيُّ اتَّقِ اللَّهَ‌ ...؛اي پيامبر تقوي الهي پيشه كن ....»


تثبيت روح تقوا در پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، بر اثر شايستگى وى براى آن:
«... فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلى‌ رَسُولِهِ وَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَ أَلْزَمَهُمْ كَلِمَةَ التَّقْوى‌ وَ كانُوا أَحَقَّ بِها وَ أَهْلَها ...؛... و (در مقابل) خداوند آرامش و سكينه را بر رسول خود و مؤ منان نازل فرمود، و آنها را به تقوي ملزم ساخت كه از هر كس شايسته تر و اهل و محل آن بودند....»


محمّد صلی‌الله‌علیه‌وآله، در شمار تقواپیشگان مورد حمایت خدا:
«وَ اصْبِرْ وَ ما صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ‌ ... إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا ...؛ صبر كن و صبر تو فقط براي خدا است ... خداوند با كساني است كه تقوي پيشه مي‌كنند....»


پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، داراى تقوا و توصيه‌كننده ديگران به تقوا:
۱. «وَ إِذْ تَقُولُ لِلَّذِي أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِ‌ ... وَ اتَّقِ اللَّهَ‌ ...؛به خاطر بياور زماني را كه به كسي كه خداوند به او نعمت داده بود ... و از خدا بپرهيز ....»
۲. «عَبْداً إِذا صَلَّى‌ أَوْ أَمَرَ بِالتَّقْوى‌؛ بنده‌ اي را به هنگامي كه نماز مي‌خواند (آيا مستحق عذاب الهي نيست)؟ به من خبر ده اگر اين بنده بر طريق هدايت باشد.» از آنجا كه خداوند، درصدد تمجید و ستایش پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله است نمى‌شود توصيه آن حضرت به تقوا، جداى از تقواى درونى خودش باشد.


پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، مظهر تقواپيشگى:
۱. «... فَاصْبِرْ إِنَّ الْعاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ؛... بنابراين صبر و استقامت كن كه عاقبت از آن پرهيزكاران است.»
۲. «وَ الَّذِي جاءَ بِالصِّدْقِ وَ صَدَّقَ بِهِ أُولئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ؛امّا کسی که سخن راست بیاورد و کسی که آن را تصدیق کند، آنان پرهیزگارانند!» در معنای آیه اختلاف شده و سخنانی ذکر شده است: مقصود از «الذی جاء بالصدق»، محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله است که قرآن را آورده و مؤمنان ، آن را تصدیق کرده‌اند.مراد از «الذی جاء بالصدق»، جبرئیل و مقصود از «صدق»، قرآن است.منظور از «جاء بالصدق»، محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله و مقصود از «صدق»، قول «لاالـه الا الله» است که محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله آن را تصدیق کرده است.مقصود از آن پیامبرانند.
۳. «إِذْ جَعَلَ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي قُلُوبِهِمُ الْحَمِيَّةَ حَمِيَّةَ الْجَاهِلِيَّةِ فَأَنزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَأَلْزَمَهُمْ كَلِمَةَ التَّقْوَى وَكَانُوا أَحَقَّ بِهَا وَأَهْلَهَا وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا؛ (به خاطر بیاورید) هنگامی را که کافران در دلهای خود خشم و نخوت جاهلیّت داشتند؛ و (در مقابل،) خداوند آرامش و سکینه خود را بر فرستاده خویش و مؤمنان نازل فرمود و آنها را به حقیقت تقوا ملزم ساخت، و آنان از هر کس شایسته‌تر و اهل آن بودند؛ و خداوند به همه چیز دانا است.»


۱. انعام/سوره۶، آیه۷۱.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۷۲.    
۳. احزاب/سوره۳۳، آیه۱.    
۴. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    
۵. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۷.    
۶. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۸.    
۷. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۷.    
۸. علق/سوره۹۶، آیه۱۰.    
۹. علق/سوره۹۶، آیه۱۲.    
۱۰. هود/سوره۱۱، آیه۴۹.    
۱۱. زمر/سوره۳۹، آیه۳۳.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۸، ص۴۰۰.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۷۳.    
۱۴. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۴۰۰، برگرفته از مقاله «مصادیق متقین (محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله)»    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۷، ص۱۷۲، برگرفته از مقاله «فضایل محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله (تقوا)»    






جعبه ابزار