• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تلاوت انجیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب آسمانی نازل شده بر حضرت عیسی علی نبینا و علیه‌السّلام انجیل نام دارد.



برخی نصارا به آموزه‌های انجیل به رغم تلاوت آن ملتزم نبودند.
«وقالت الیهود لیست النصـری علی شیء وقالت النصـری لیست الیهود علی شیء وهم یتلون الکتـب...» «یهودیان گفتند: «مسیحیان هیچ موقعیتی (نزد خدا) ندارند»، و مسیحیان نیز گفتند: «یهودیان هیچ موقعیتی ندارند (و بر باطلند)»؛ در حالی که هر دو دسته، کتاب آسمانی را می‌خوانند (و باید از این گونه تعصبها برکنار باشند) افراد نادان (دیگر، همچون مشرکان) نیز، سخنی همانند سخن آنها داشتند! خداوند،روز قیامت، درباره آنچه در آن اختلاف داشتند،داوری می‌کند.»


ایمان آورندگان اهل کتاب انجیل را درست تلاوت میکردند و ملتزم به آن بودند.
«الذین ءاتینـهم الکتـب یتلونه حق تلاوته اولـئک یؤمنون به...» «کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده‌ایم (یهود و نصاری) آن را چنان که شایسته آن است می‌خوانند؛ آنها به پیامبراسلام ایمان می‌آورند؛ و کسانی که به او کافر شوند، زیانکارند.»

۲.۱ - زمینه ایمان آوردن به پیامبر

تلاوت انجیل از سوی مسیحیان، زمینه ایمان آوردن به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بود.
الذینءاتینـهم الکتـب یتلونه حق تلاوته اولـئک یؤمنون به... «کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده‌ایم (یهود و نصاری) آن را چنان که شایسته آن است می‌خوانند؛ آنها به پیامبراسلام ایمان می‌آورند؛ و کسانی که به او کافر شوند، زیانکارند.» (مقصود از «الکتاب» به قرینه آیه قبل و نیز بر اساس این احتمال که ضمیر در «به» به محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم برگردد، می‌تواند انجیل باشد.)

۲.۲ - زمینه ساز رفع اختلاف

تلاوت انجیل، زمینه ساز رفع اختلاف بود.
وقالت الیهود لیست النصـری علی شیء وقالت النصـری لیست الیهود علی شیء وهم یتلون الکتـب... «یهودیان گفتند: «مسیحیان هیچ موقعیتی (نزد خدا) ندارند»، و مسیحیان نیز گفتند: «یهودیان هیچ موقعیتی ندارند (و بر باطلند)»؛ در حالی که هر دو دسته، کتاب آسمانی را می‌خوانند (و باید از این گونه تعصبها برکنار باشند) افراد نادان (دیگر، همچون مشرکان) نیز، سخنی همانند سخن آنها داشتند! خداوند،روز قیامت، در باره آنچه در آن اختلاف داشتند،داوری می‌کند.» (مطابق شان نزول آیه شریفه، وقتی مسیحیان نجران، نزد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آمدند، گروهی از یهود نیز آمدند و در نزد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باهم بحث و مشاجره کردند و افرادی از هر گروه، دین و کتاب دیگری را منکر شدند. در این باره آیه یاد شده نازل شد.) (لحن جمله «یتلون الکتاب» ـ که جمله حالیه است ـ گویای تعجب است. یعنی باعث شگفتی است که یهود و نصارا با خواندن تورات و انجیل ـ که آنها را به اتحاد و حقانیت عیسی و موسی علیهما السلام دعوت می‌کند ـ اختلاف داشته باشند!)

۲.۳ - اتهام نصارا

نصارا به رغم تلاوت کتاب الهی (انجیل) علیه یهودیان در مورد بر حق نبودنشان، اتهام می‌زدند.
... وقالت النصـری لیست الیهود علی شیء وهم یتلون الکتـب... «یهودیان گفتند: «مسیحیان هیچ موقعیتی (نزد خدا) ندارند»، و مسیحیان نیز گفتند: «یهودیان هیچ موقعیتی ندارند (و بر باطلند)»؛ در حالی که هر دو دسته، کتاب آسمانی را می‌خوانند (و باید از این گونه تعصبها برکنار باشند) افراد نادان (دیگر، همچون مشرکان) نیز، سخنی همانند سخن آنها داشتند! خداوند، روز قیامت، درباره آنچه در آن اختلاف داشتند،داوری می‌کند.»

۲.۳.۱ - انحصارطلبی

آیه مورد بحث نشان می‌ دهد که وقتی پای ادعای بی دلیل به میان آید نتیجه اش انحصارطلبی و سپس تضاد است.
می‌ گوید: "یهودیان گفتند: مسیحیان هیچ موقعیتی نزد خدا ندارند، و مسیحیان نیز گفتند: یهودیان هیچ موقعیتی ندارند و بر باطلند" (و قالت الیهود لیست النصاری علی شی ء و قالت النصاری لیست الیهود علی شی ء).
جمله" لیست... علی شی ء" اشاره به این است که آنها در پیشگاه خدا مقامی ندارند، یا اینکه دین و آئین آنها چیز قابل ملاحظه ‌ای نیست. سپس اضافه می‌ کند: "آنها این سخنان را می‌ گویند در حالی که کتاب آسمانی را می‌ خوانند"! (و هم یتلون الکتاب).
یعنی با در دست داشتن کتابهای الهی که می‌ تواند راهگشای آنها در این مسائل باشد این گونه سخنان که سرچشمه ‌ای جز تعصب و عناد و لجاج ندارد بسیار عجیب است.

۲.۴ - آداب تلاوت

قرائت شایسته انجیل، از آداب تلاوت آن است.
الذینءاتینـهم الکتـب یتلونه حق تلاوته... «کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده‌ایم (یهود و نصاری) آن را چنان که شایسته آن است می‌خوانند؛ آنها به پیامبراسلام ایمان می‌آورند؛ و کسانی که به او کافر شوند، زیانکارند.»

۲.۴.۱ - حق تلاوت

این تعبیر تعبیر پر معنایی است و خط روشنی برای ما در برابر قرآن مجید و کتب آسمانی مشخص می‌ سازد، چرا که مردم در برابر این آیات الهی چند گروهند:
گروهی تمام اصرارشان بر ادای الفاظ و حروف از مخارج آن است آنها دائما در فکر وقف و وصل و حروف یرملون و شد و مدند و کمترین اهمیتی به محتوی و معنی، تا چه رسد به عمل کردن به آن، نمی‌ دهند، به گفته قرآن اینها همانند حیوانی هستند که کتابهایی بر او حمل شده باشد (کمثل الحمار یحمل اسفارا).
گروهی دیگر از الفاظ فراتر رفته و در معانی دقت می‌ کنند و در ریزه کاریها و نکات قرآن می‌ اندیشند و از علوم آن آگاهند اما از عمل خبری نیست!.
ولی گروه سومی هستند که مؤمنان راستینند، قرآن را به عنوان یک کتاب عمل، و یک برنامه کامل زندگی پذیرفته ‌اند، خواندن الفاظ و اندیشه در معانی و درک مفاهیم این کتاب بزرگ را مقدمه ‌ای برای عمل می‌ دانند، و لذا هر زمان قرآن می‌ خوانند روح تازه ‌ای در کالبد آنها پیدا می‌ شود، تصمیم و اراده تازه، آمادگی و اعمال تازه، و این است حق تلاوت.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۱۳.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۳۷۰.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۱۱۳.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۳۵۲.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۱۱۳.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۰۵.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۱۰. جمعه/سوره۶۲، آیه۵.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۳۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۱۲۱، برگرفته از مقاله «تلاوت انجیل ».    


رده‌های این صفحه : انجیل | تلاوت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار