• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعتصام به قرآن (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اعتصام به قرآن، سبب قرار گرفتن در زمره مصلحان و قرار گرفتن در مسیر صراط مستقیم می شود. در این مقاله آیات مرتبط با اعتصام به قرآن معرفی می‌شوند.



اعتصام و تمسک به قرآن، از وظایف پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌:
«فَاسْتَمْسِكْ بِالَّذِي أُوحِيَ إِلَيْكَ إِنَّكَ عَلى‌ صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ.: آنچه را بر تو وحی شده محکم بگیر که تو بر صراط مستقیمبنابراین که مقصود از «الذی اوحی الیک» خصوص قرآن باشد. .


لزوم تمسک همه مؤمنان به قرآن:
«وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعاً وَ لا تَفَرَّقُوا .... : و همگی به ریسمان خدا(قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت )، چنگ زنید، و پراکنده نشوید! »از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نقل است که «حبل الله» قرآن است.




۳.۱ - ورود در زمره مصلحان

تمسک و اعتصام به قرآن، سبب قرار گرفتن در زمره مصلحان:
«وَ الَّذِينَ يُمَسِّكُونَ بِالْكِتابِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ إِنَّا لا نُضِيعُ أَجْرَ الْمُصْلِحِينَ: و آنها که به کتاب (خدا) تمسک جویند، و نماز را برپا دارند، (پاداش بزرگی خواهند داشت؛ زیرا) ما پاداش مصلحان را ضایع نخواهیم کرد! » این که مقصود از «کتاب» چیست، دو احتمال وجود دارد: قرآن کریم و تورات برداشت مزبور، براساس احتمال نخست است.

۳.۲ - برخورداری از فضل الهی

برخوردار شدن از رحمت و فضل الهی در اثر اعتصام به قرآن:
«يا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَكُمْ بُرْهانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكُمْ نُوراً مُبِيناً فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ اعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَ فَضْلٍ وَ يَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِراطاً مُسْتَقِيماً.: ‌ای مردم! دلیل روشن از طرف پروردگارتان برای شما آمد؛ و نور آشکاری به سوی شما نازل کردیم. اما آنها که به خدا ایمان آوردند و به (آن کتاب آسمانی) چنگ زدند، بزودی همه را در رحمت و فضل خود، وارد خواهد ساخت؛ و در راه راستی، به سوی خودش هدایت می‌کند.» مرجع ضمیر «به» احتمال دارد «برهان» یا «نور» یا «الله» باشد. گفتنی است، مقصود از «نور» به قرینه آمدن «برهان» و ذکر «انزلنا»، احتمال دارد قرآن باشد.

۳.۳ - ورود در صراط مستقیم

اعتصام به قرآن، درپی دارنده راهیابی به صراط مستقیم:
«فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ اعْتَصَمُوا بِهِ‌فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَ فَضْلٍ وَ يَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِراطاً مُسْتَقِيماً. : اما آنها که به خدا ایمان آوردند و به (آن کتاب آسمانی) چنگ زدند، بزودی همه را در رحمت و فضل خود، وارد خواهد ساخت؛ و در راه راستی، به سوی خودش هدایت می‌کند.»


اعتصام به قرآن، سبب برخورداری از پاداش مصلحان: «والذین یمسکون بالکتاب واقاموا الصلاة انا لا نضیع اجر المصلحین: و آنها که به کتاب (خدا) تمسک جویند، و نماز را برپا دارند، (پاداش بزرگی خواهند داشت؛ زیرا) ما پاداش مصلحان را ضایع نخواهیم کرد! »


۱. زخرف/سوره۴۳، آیه۴۳.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۸۴.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۳.    
۴. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۵۴۵.    
۵. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لاحکام القرآن، ج۴، ص۱۵۹.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۰.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۴، ص۳۸۷.    
۸. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۵، ص۹۲.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۴، ص۳۸۸.    
۱۰. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۱۱. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۲۵۲.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۲۵۱.    
۱۴. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۱۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۵۵، برگرفته از مقاله «اعتصام به قرآن».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۳، ص۹۵، برگرفته از مقاله «اعتصام به قرآن».    


رده‌های این صفحه : اعتصام | قرآن | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار