• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توفیق شعیب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حضرت شعیب علیه السلام، در اصلاح امور جامعه خویش توفیق یافت.



اصلاح همان هدفی است که تمام پیامبران آن را تعقیب می‌کردند، اصلاح عقیده، اصلاح اخلاق، اصلاح عمل و اصلاح روابط و نظامات اجتماعی.
قال یـقوم ارءیتم ان کنت علی بینة من ربی ورزقنی منه رزقـا حسنـا وما ارید ان اخالفکم الی ما انهـکم عنه ان ارید الا الاصلـح مااستطعت وما توفیقی الا بالله علیه توکلت والیه انیب.(گفت: «ای قوم! به من بگویید، هرگاه من دلیل آشکاری از پروردگارم داشته باشم، و رزق (و موهبت) خوبی به من داده باشد، (آیا می‌توانم بر خلاف فرمان او رفتار کنم؟! ) من هرگز نمی‌خواهم چیزی که شما را از آن باز می‌دارم، خودم مرتکب شوم! من جز اصلاح -تا آنجا که توانایی دارم- نمی‌خواهم! و توفیق من، جز به خدا نیست! بر او توکل کردم؛ و به سوی او بازمی گردم!)


مبارزه با مفاسد اجتماعی و اصلاح جامعه، از اهداف مهم انبیاء بوده است. پیامبران نیامده بودند تا مردم را فقط به سوی توحید و معاد فراخوانند و با کتاب و حکمت آشنا سازند و درس تزکیه و تقوا بدهند، چرا که در یک جامعه فاسد، دعوت مردم به توحید ومعاد و تزکیه و تقوا، چندان کارساز نیست. تا در جامعه‌ای، اصلاحات صورت نگیرد و عدالت تحقق نپذیرد، عموم مردم توحیدی نخواهند شد. چگونه می‌توان در جامعه آکنده از مفاسد فردی و اجتماعی، مردم را تزکیه داد؟ از همین جاست که شعیب علیه‌السّلام هدف از بعثت خود را اصلاح جامعه می‌داند. ان ارید الا الاصلاح ما استطعت من جز اصلاح تا آنجا که توانایی دارم چیزی نمی‌خواهم.
موسی علیه‌السّلام نیز همراه با برادرش هارون علیه‌السّلام در مسیر اصلاح افراد گام برمی داشت.
و قال موسی لاخیه هارون اخلفنی فی قومی و اصلح و لاتتبع سبیل المفسدین موسی به برادرش هارون گفت: جانشین من در میان قومم باش و (آنها را) اصلاح کن و از راه مفسدان پیروی مکن.
هر یک از پیامبران با مهمترین مفاسد جامعه خود به مبارزه برمی خاستند. به طور مثال در زمان صالح علیه‌السّلام چون اسراف و تبذیر رواج بسیار داشت، وی با این مفاسد به مبارزه برخاست. او نه تنها خود، به مبارزه با مسرفان می‌پرداخت، بلکه افراد جامعه رانیز بر آن می‌داشت تا مبارزه کنند.
و لاتطیعوا امر المسرفین الذین یفسدون فی الارض و لایصلحون از مسرفان اطاعت نکنید، آنهایی که در زمین فساد می‌کنند و اصلاح نمی‌نمایند.
در زمان لوط نیز که مفاسد جنسی نظیر هم جنس بازی رواج بسیار داشت و مهمترین مشکل جامعه، بود، پیامبر با این نوع انحراف جنسی مبارزه می‌کرد.


۱. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۹، ص۲۰۹.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۲.    
۵. شعرا/سوره۲۶، آیه۱۵۱-۱۵۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «توفیق شعیب».    



رده‌های این صفحه : توفیق | حضرت شعیب | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار