• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توقیع امان اهل زمین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این کلام، قسمتی از جواب‌هایی است که امام زمان (علیه‌السّلام)، در پاسخ به نامه اسحاق‌بن یعقوب فرموده و به این نکته اشاره دارد که وجود امام در غیبت، بی فایده و اثر نیست؛ از فواید امام این است که وجود او سبب ایمنی برای اهل زمین است.



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف): «اِنّی لاََمانٌ لاَِهْلِ الاَْرْضِ کَما اَنَّ النُّجُومَ اَمانٌ لاَِهْلِ السَّماءِ؛ همانا، من، امان و مایه ایمنی برای اهل زمینم؛ همان گونه که ستاره‌ها، سبب ایمنی اهل آسمان‌اند.»

۱.۱ - امام امان اهل زمین

این کلام، قسمتی از جواب‌هایی است که امام زمان (علیه‌السّلام)، در پاسخ به نامه‌ی اسحاق‌بن یعقوب فرموده است. اسحاق در این نامه، از علت غیبت سؤال می‌کند. حضرت بعد از جواب و بیان علّت غیبت، به این نکته اشاره دارد که وجود امام در غیبت، بی فایده و اثر نیست؛ از فواید امام این است که وجود او سبب ایمنی برای اهل زمین است؛ همان گونه که ستارگان آسمان مایه‌ی ایمنی برای اهل آسمان‌اند. در روایات صحیح دیگری نیز به همین مضمون اشاره شده است.
در آن روایات آمده است: اگر حجت در زمین نباشد، زمین و اهل آن، دگرگون و مضطرب خواهند شد.

۱.۲ - وجه تشابه امان امام و ستارگان

در تشبیه امان بودن امام زمان (علیه‌السّلام) برای اهل زمین، به امان بودن ستارگان برای اهل آسمان، وجوه تشابهی نهفته است که به دو مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱.۲.۱ - از جهت تکوینی

همان گونه که از جهت تکوینی، وجود ستارگان و کیفیّت وضع آن‌ها موجب امان و آرامش کرات و سیارات و کهکشان‌هاست، وجود امام زمان (علیه‌السّلام) نسبت به موجودات زمین نیز چنین است.

۱.۲.۲ - طرد شیاطین

همان گونه که به سبب ستارگان، شیاطین از آسمان‌ها رانده شدند و امان و آرامش برای اهالی آسمان‌ها، از جمله ملائکه فراهم شد، وجود امام زمان (علیه‌السّلام) نیز تکویناً و تشریعاً سبب طرد شیاطین از اهل زمین، خصوصاً انسان‌ها خواهد بود.


توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر


۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، ج۲، ص۴۸۵، حدیث۱۰.    
۲. شیخ طوسی، محمد بن الحسن، الغیبة، ص۲۹۲، حدیث ۲۴۷.    
۳. طبرسی، احمد بن علی، احتجاج، ج۲، ص۲۸۴.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۲، ص۲۷۲.    
۵. اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمه، ج۳، ص۳۴۰.    
۶. قطب راوندی، سعیدبن هبه الله، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۱۵.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۸۱، حدیث ۱۰.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «امام زمان علیه‌السلام، امان اهل زمین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۳.    






جعبه ابزار