• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توقیع فلسفه امامت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این عبارت، قسمتی از توقیع امام زمان (علیه‌السّلام) است که از ناحیه حضرت، به خاطر اختلاف میان ابن ابی‌غانم قزوینی و جماعتی از شیعیان صادر شده است.



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف): «اَوَ ما رَاَیْتُمْ کَیْفَ جَعَلَ اللّهُ لَکُمْ مَعاقِلَ تَاْوُونَ اِلَیْها، وَاَعْلاماً تَهْتَدُونَ بِها مِنْ لَدُنْ آدَمَ علیه‌السلام؛ آیا ندیدید که چگونه خداوند برای شما، ملجاهایی قرار داد که به آنان پناه برید، و عَلَم‌هایی قرار داد تا با آنان هدایت شوید، از زمان حضرت آدم (علیه‌السّلام) تا کنون.»

۱.۱ - اختلاف در جانشین امام عسکری

این عبارت، قسمتی از توقیعی است که از ناحیه‌ی حضرت، به خاطر اختلاف میان ابن ابی‌غانم قزوینی و جماعتی از شیعیان صادر شده است.

۱.۲ - انکار جانشینی توسط ابی غانم

ابن ابی غانم معتقد بود که برای امام حسن عسکری (علیه‌السّلام) جانشینی نیست و امامت به ایشان ختم شده است.

۱.۳ - ارسال نامه و رفع اختلاف

گروهی از شیعیان، به حضرت مهدی (علیه‌السّلام) نامه می‌نویسند و داستان را باز می‌گویند. از ناحیه‌ی حضرت نامه‌ای صادر می‌شود که حدیث فوق بخشی از آن است.

۱.۴ - خالی نبودن زمین از حجت خدا

امام زمان (علیه‌السّلام) بعد از سفارش‌های زیاد در دوری از تردید و شک در امر امامت و وصایت و جانشینی، می‌فرمایند: مسئله‌ی وصایت، در طول تاریخ بشریت، ثابت است و تا انسان وجود دارد، زمین، خالی از حجّت نیست.
حضرت می‌فرماید: تاریخ را بنگرید! آیا زمانی را خالی از حجّت دیده‌اید که اینک اختلاف کرده‌اید؟

۱.۵ - فایده وجود امام

حضرت، در این قسمت از حدیث، برای امامت، دو فایده بر شمرده است:

۱.۵.۱ - پناه مردم

یکی، ملجا و پناه مردم در گرفتاری‌ها.

۱.۵.۲ - هدایت مردم

دیگری هدایت کردن مردم به دین الهی؛ زیرا امام معصوم (علیه‌السّلام) نه تنها هدایت‌گر مردم به شریعت و دین الهی است، بلکه در مسائل مادّی و دنیوی نیز حلاّل مشکلات مختلف آنان خواهد بود.


توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر


۱. طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۲۸۶، حدیث۲۴۵.    
۲. طبرسی، احمد بن علی، احتجاج، ج۲، ص۲۷۸.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۷۹، حدیث۹.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «فلسفه امامت»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۳.    






جعبه ابزار