• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جراحی پلاستیک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جراحی پلاستیک شاخه‌اى از جراحى در پزشکی می باشد که عنوان یاد شده از عناوین جدید است که در بعضى کتب فقهى معاصران و در پاسخ استفتائات از احکام آن سخن گفته‌اند.



جراحی پلاستیک عبارت است از عمل بازسازى، اصلاح و بهبود شکل ظاهرى عضوى، مانند بینی و فک.
[۱] فرهنگ بزرگ سخن.



انجام دادن جراحى پلاستیک، جایز است؛ هرچند برخى در جواز آن در صورتى که صرفاً براى زیبایی و تغییر چهره اصلى- و نه برطرف کردن نقص و زشتى عارضى همچون سوختگی- انجام گیرد، اشکال کرده‌اند. جراحى پلاستیک مداواى مرض محسوب نمى‌شود؛ بنابر این، چنانچه همراه لمس یا نظر به نامحرم باشد، جایز نیست. مگر در مورد سوختگى و مانند آن، که اضطرار به لمس و نظر باشد.


موضوع جراحی پلاستیک در کتاب استفتائات مختلف امام خمینی به شرح ذیل مطرح شده است.
۱- کسانی که برای زیبایی‌ چهره، بینی یا عضو دیگر بدن خود را عمل جراحی‌ می‌کنند، از نظر نامحرم بودن جرّاح و آزار رساندن به بدن، چه صورتی دارد؟
بسمه‌تعالی، اگر نامحرم جراحی می‌کند، جایز نیست.
۲- جراحی بینی حرام است یا حلال؟ بینی‌ام بزرگ است و خجالت می‌کشم و من یک زن خانه‌دار هستم و ۶ عدد بچه دارم. از همسرم و خلاصه از همه خجالت می‌کشم!!
بسمه‌تعالی، اگر جراح زن باشد و موجب ضرر هم نشود مانع ندارد.
۳- آیا عمل‌کردن بینی برای کوچک کردن آن اشکال دارد یا خیر؟ اگر خیر چرا؟ البته این «چرا» به‌خاطر آگاهی است. در صورت بودن وقت، توضیح کوتاهی بدهید.
بسمه‌تعالی، اشکال ندارد.
۳- من دارای بینی بزرگی هستم و همسرم هم موقع ازدواج من را دیده بود. در زمانی که در منزل پدرم بودم، به من می‌گفتند که بیا و برو بینی‌ات را عمل کن. من نه‌تنها قبول نمی‌کردم، بلکه دعوا هم می‌کردم که چگونه چنین چیزی را می‌گویید. اما حالا چندین ماه متوالی است که شوهرم از وضع بینی من ناراحت است. حتی یک بار بعد از این‌که با مخالفت من درباره عمل روبرو شد، گفت: من شوهرت هستم و این‌طور دلم می‌خواهد، حالا اگر نمی‌خواهی، من طلاقت را می‌دهم. من هم گفتم: مهم نیست. و دیگر چیزی نگفت. اما من به‌شدت از کارش رنج می‌برم؛ زیرا می‌دانم که همه به او می‌گویند همسرت از نظر اخلاقی و قیافه خوب است، فقط بینی‌اش اشکال دارد. حالا با شرمندگی تمام برایتان نامه می‌نویسم که آیا من به‌خاطر شوهرم می‌توانم چنین کاری را انجام دهم یا نه؟
بسمه‌تعالی، با تجویز پزشک متخصص مانع ندارد.



۱. فرهنگ بزرگ سخن.
۲. صراط النجاة، ج۱، ص۳۶۳.    
۳. صراط النجاة، ج۱، ص۵۴۴.    
۴. ارشاد السائل، ص۱۷۲.    
۵. اجوبة الاستفتائات، ج۲، ص۷۸و۸۱.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۹، استفتائات امام خمینی، ج۸، ص۵۱۶، سؤال۹۹۷۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۴۱، استفتائات امام خمینی، ج۱۰، ص۳۹۶، سؤال۱۲۰۳۲، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۴۱، استفتائات امام خمینی، ج۱۰، ص۳۹۶، سؤال۱۲۰۳۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۹. موسوعة الامام الخمینی، ج۴۱، استفتائات امام خمینی، ج۱۰، ص۳۹۶، سؤال۱۲۰۳۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۳، ص۶۹.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار