• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حشر افترازنندگان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



افترازنندگان بر خدا در روز قیامت، برای حسابرسی محشور می شوند.



ومن اظلم ممن افتری علی الله کذبـا او کذب بـایـته انه لا یفلح الظــلمون(چه کسی ستمکارتر است از آن کس که بر خدا دروغ بسته (همتایی برای او قائل شده، و یا آیات او را تکذیب کرده است؟! مسلما ظالمان، رستگار نخواهند شد! ) ویوم نحشرهم جمیعـا ثم نقول للذین اشرکوا این شرکاؤکم الذین کنتم تزعمون.(آن روز که همه آنها را محشور می‌کنیم؛ سپس به مشرکان می‌گوییم: «معبودهایتان، که همتای خدا می‌پنداشتید، کجایند؟» (چرا به یاری شما نمی‌شتابند؟!)

۱.۱ - تفسیر آیه فوق

در این آیه پیرامون سرنوشت مشرکان در رستاخیز بحث می‌شود، تا روشن گردد آنها با اتکاء به مخلوقات ضعیفی همچون بتها نه آرامشی برای خود در این جهان فراهم ساختند و نه در جهان دیگر و می‌گوید:
" آن روز که همه اینها را یک جا مبعوث می‌کنیم به مشرکان می‌گوئیم معبودهای ساختگی شما که آنها را شریک خدا می‌پنداشتید کجا هستند؟ " و چرا به یاری شما نمی‌شتابند؟ چرا هیچگونه اثری از قدرت نمایی آنها در این عرصه وحشتناک دیده نمی‌شود؟ (و یوم نحشرهم جمیعا ثم نقول للذین اشرکوا این شرکاؤکم الذین کنتم تزعمون). مگر بنا نبود آنها در مشکلات شما را یاری کنند؟ و شما به این امید به آنها پناه می‌بردید؟ پس چرا کمترین اثری از آنها دیده نمی‌شود؟. آنها در بهت و حیرت و وحشت عجیبی فرو می‌روند و پاسخی در برابر این سؤال ندارند جز اینکه سوگند یاد کنند که" به خدا قسم ما هیچگاه مشرک نبودیم" به گمان اینکه در آنجا نیز می‌توان حقائق را انکار کرد.

۱.۲ - دیدگاه علامه طباطبایی

این آیه در مقام بیان جمله قبلی یعنی: " انه لا یفلح الظالمون" است. گویا وقتی گفته شد: ستمکاران رستگار نمی‌شوند، سؤال می‌شد که چرا چنین است؟ در جواب گفته شده است: برای اینکه خداوند بزودی آنان را محشور کرده و از شرکائی که برای خدا قائل بودند، سراغ می‌گیرد، و چون شرکائی برای پروردگار نمی‌یابند تا حاضر سازند، لذا شرک خود را انکار کرده و به دروغ به خدا سوگند می‌خورند. و اگر ستمکاران در شرکائی که برای خدا اتخاذ کردند رستگار بودند، در آن روز شرکا را یافته، خود را تکذیب نمی‌کردند، بلکه بر طبق ادعای خود، آنها را شفیع قرار داده و از شفاعتشان بهره مند می‌شدند.


۱. انعام/سوره۶، آیه۲۱.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۲۲.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۱۸۵.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۷، ص۶۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حشر افترازنندگان».    



رده‌های این صفحه : حشر | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار