• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حیاة الامام المنتظر (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«حیاة الامام المنتظر المصلح الاعظم»، کتابی است به زبان عربی، نوشته شیخ باقر شریف القرشی، از نویسندگان شیعی معاصر که به بررسی موضوع زندگانی حضرت صاحب الزمان علیه‌السّلام و نیز موضوع غیبت و علائم ظهور می‌پردازد.



کتاب مشتمل بر سخنی از نویسنده و نیز مقدمه‌ای به قلم وی و ده بخش می‌باشد.


اندیشه مهدویت در جهان بینی اسلامی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، از این رو توجه و اهتمام مضاعف بدان امری مطلوب است، چرا که امام مهدی علیه‌السّلام حقیقتی نورانی است که با سیره خود، که همانا سیره و روش پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است، کرانه‌های زندگی انسانی را روشن می‌سازد؛ از این رو بر مومنان در زمان غیبت لازم است، در انتظار فرج به سربرده و زمینه را برای ظهور مصلح جهانی فراهم نمایند.
بنا به گفته مولف، موضوع مهدویت و انتظار بیش از آن که در آثار علمای شیعه انعکاس یافته باشد، در منابع اهل سنت مورد بررسی قرار گرفته است؛ از این رو انکار مهدی علیه‌السّلام از جانب برخی افراد نظیر ابن خلدون یا احمد امین مصری جز از سر عناد و لجاج ایشان نیست، بدین جهت است که هیچ یک از خوانندگان آثار اینان، وقعی به دیدگاه‌های ایشان نمی‌نهند.
مولف در این کتاب، به معرفی برخی صفات و ویژگی‌های شخصیتی حضرت امام مهدی علیه‌السّلام پرداخته و درباره بلایا و مشکلاتی که از جانب حکام جور متوجه سادات علوی و شیعیان اهل بیت طی قرون و اعصار گردیده سخن می‌گوید. همچنین از زمان و مکان ظهور حضرت که در روایات بدان اشاره شده، سخن گفته و درباره سیاست امام و روش حکومت ایشان، پس از ظهور مطالبی را با استفاده از روایات بیان می‌نماید. سخن درباره اصحاب خاص حضرت و مجاهدان در رکاب آن امام منتظر و نیز علائم ظهور حضرتش مطالب ارزنده دیگری است که در این کتاب بیان گردیده است.
اینک به ترتیب به برخی مباحث مطرح شده، در بخش‌های مختلف کتاب اشاره می‌گردد:


معرفی پدر بزرگوار حضرت، مادر بزرگوار ایشان و نام‌های آن بانو و ستایش ایشان از زبان امامان معصوم علیه‌السّلام ، میلاد مبارک حضرت، نام گذاری و القاب حضرت، صفات و ویژگی‌های حضرت مهدی علیه‌السّلام و....


در این بخش درباره گستره علوم حضرت، زهد، صبر، عبادت، شجاعت، سخاوت حضرت و نیز پایداری ایشان در راه حق، مطالبی بیان گردیده است.


حاوی دعاهای رسیده از حضرت، زیارت امام حسین علیه‌السّلام از زبان مبارک امام، نامه‌های حضرت و نیز نمونه‌ای از مسائل فقهی که حضرت بدان‌ها پاسخ داده است.


تصریح امام عسکری علیه‌السّلام بر امامت مهدی علیه‌السّلام بعد از ایشان، شهادت حضرت امام عسکری علیه‌السّلام ، جعفر کذاب، غیبت صغری ( زمان و مکان)، پاسخ گویی به برخی یاوه گویی‌ها درباره سرداب، معرفی نواب خاص حضرت (نواب اربعه)، معرفی مدعیان مهدویت؛ مانند مهدی سودانی، مهدی تهامة و....


در این بخش درباره اسباب غیبت امام سخن گفته شده و از ترس از عباسیان، آزمایش و امتحان مردم، بیعت ننمودن حضرت با ستمکاران، به عنوان اسباب غیبت نام برده شده و موضوع غیبت از اسرار الهی برشمرده شده است.
در ادامه این بخش به برخی سؤالات در زمینه غیبت؛ نظیر: فائده غیبت، طولانی بودن عمر شریف حضرت و... پاسخ داده شده است.


در این بخش روایاتی از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و ائمه معصومین علیه‌السّلام ، که در آن‌ها به ظهور حضرت بشارت داده شده، نقل گردیده است.



در این بخش، مولف به بررسی اندیشه ظهور مصلح از دیدگاه مسیحیت پرداخته است.


تمام فرق اسلامی در ضرورت ایمان به ظهور مهدی علیه‌السّلام اتفاق نظر دارند؛ اما درباره ولادت حضرت و وجود ایشان اختلاف دیدگاه وجود دارد. مولف در این بخش به معرفی شخصیت‌های بسیاری از اهل سنت و شیعیان که قائل به ولادت حضرت و وجود ایشان هستند، پرداخته و از کسانی؛ چون: محمد بن طلحه شافعی، ابن عربی، ابن اثیر، ابن جوزی، ابن خلکان، بیهقی، بخاری که همگی از علمای اهل سنت هستند، نام می‌برد و در ادامه از کتاب‌هایی که درباره حضرت نگاشته شده، نام برده و اشعاری را از شاعرانی که به وجود حضرت ایمان داشته‌اند، نقل می‌کند.
از جمله کسانی که به گفته مولف منکر وجود حضرت حجت هستند، می‌توان به ابن خلدون، احمد کسروی، احمد امین و... اشاره کرد.


در اخبار و روایات، درباره علائم ظهور حضرت مطالبی بیان گردیده که برخی از این علائم حتمی و برخی دیگر غیر حتمی‌اند. مولف در این بخش به بیان برخی از علائم حتمی ظهور؛ نظیر: فراگیرشدن ظلم و ستم، اشراط الساعة، خروج دجال، خروج سفیانی، پرچم‌های سیاه و....


در این بخش، مولف با استفاده از روایات معصومین علیه‌السّلام ، درباره زمان ظهور حضرت و نیز مکانی که از آن مکان ظهور خواهند نمود و نیز شروطی که حضرت برای بیعت کنندگان با خود معین می‌نماید و... مطالبی را بیان می‌دارد.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار