• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبر ایمان و نفاق مردم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار غیبی خبر از ایمان و نفاق مردم بوده است.



خبر دادن غیبی خداوند، از ایمان و نفاق مردم و آگاه نمودن رسولان خود، از این امر، یکی از اخبار غیبی خداوند ذکر شده است.
«ما کان الله لیذر المؤمنین علی ما انتم علیه حتی یمیز الخبیث من الطیب وما کان الله لیطلعکم علی الغیب ولـکن الله یجتبی من رسله من یشاء فـامنوا بالله ورسله وان تؤمنوا وتتقوا فلکم اجر عظیم؛ خدا بر آن نيست كه مؤمنان را به اين (حالى‌) كه شما بر آن هستيد، واگذارد، تا آنكه پليد را از پاك جدا كند. و خدا بر آن نيست كه شما را از غيب آگاه گرداند، ولى خدا از ميان فرستادگانش هر كه را بخواهد برمى‌گزيند. پس، به خدا و پيامبرانش ایمان بياوريد؛ و اگر بگرويد و پرهيزگارى كنيد، براى شما پاداشى بزرگ خواهد بود».

۱.۱ - آگاه کردن مردم

این یک حکم عمومى و همگانى است و یک سنت جاودانى پروردگار محسوب مى شود که هر کس ادعاى ایمان کند و در میان صفوف مسلمین براى خود جایى باز کند به حال خود رها نمى شود، بلکه با آزمایشهاى پى در پى خداوند، بالاخره اسرار درون او فاش مى گردد.
در اینجا ممکن بود سؤ الى مطرح شود (و طبق پاره اى از روایات چنین سؤالى در میان مسلمانان نیز مطرح بود) و آن اینکه خدا که از اسرار درون همه کس آگاه است چه مانعى دارد که مردم را از وضع آنها آگاه کند و از طریق علم غیب ، مؤمن از منافق شناخته شود.
قسمت دوم آیه به این سؤ ال پاسخ مى گوید که : (هیچ گاه خداوند اسرار پنهانى و علم غیب را در اختیار شما نخواهد گذارد) (و ما کان الله لیطلعکم على الغیب). زیرا آگاهى بر اسرار نهانى - به عکس آنچه بسیارى خیال مى کنند مشکلى را براى مردم، حل نمى کند، بلکه در بسیارى از موارد باعث هرج و مرج و از هم پاشیدن پیوندهاى اجتماعى و خاموش شدن شعله هاى امید و از بین رفتن تلاش و کوشش در میان توده مردم مى گردد.
و از همه مهمتر اینکه باید ارزش اشخاص از طریق اعمال آنها روشن گردد نه از راه دیگر و مساءله آزمایش و امتحان پروردگار نیز، چیزى جز این نیست، بنابراین راه شناسایى افراد، تنها اعمال آنها است .

۱.۲ - منظور از خبیث

مقصود از «خبیث» و «طیب» در آیه، طبق یک قول، اهل نفاق و اهل ایمان است و «لیطلعکم علی الغیب» یعنی خداوند اسرار نهان افراد را برای هر کسی آشکار نمی‌سازد.)


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۷۹.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۱۶.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج ۲، ص۴۵۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر ایمان و نفاق مردم»    



جعبه ابزار