• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خلقت حیوانات (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خلقت حیوانات در جهان هستی، آیه‌اى از آیات كتاب خداوند در طبیعت است.



آفرینش جنبندگان، از آیات خدا:
• «ان فی خلق السمـوت... وما... وبث فیها من کل دابة... لایـت لقوم یعقلون؛ به یقین در آفرینش آسمان‌ها و زمین، و آمد و شد شب و روز، و كشتى‌هایى كه در دریا به سود مردم جریان دارند، و آبى كه خداوند از آسمان نازل كرده و با آن زمین را پس از مرگش زنده نموده، و در آن از هر نوع جنبنده‌اى پراكنده كرده، و گرداندن بادها (از سویى به سویى)، و ابرى كه در میان آسمان و زمین مسخّر است، (در هر یك از این امور هفتگانه) نشانه‌هایى است (از توحید و قدرت و حکمت خدا) براى گروهى كه مى‌اندیشند.» بنا بر یک احتمال، «و بث» عطف بر «انزل» است و در این صورت مقصود، خلقت انواع حیوانات بر روی زمین است.
• «الم تر ان الله...؛ آیا ندیده‌اى كه خداوند از آسمان آبى (به صورت باران و برف و تگرگ) فرو فرستاد و به وسیله آن میوه‌هایى با انواع و اصناف و رنگ‌هاى گوناگون (از زمین) بیرون آوردیم؟ و از كوه‌ها راه‌هایى است سفید و سرخ با رنگ‌هاى مختلف، و سیاه پررنگ (از خود كوه‌هاى روى كره زمین رشته‌هایى رنگارنگ است و در كوه‌ها جاده‌هایى رنگارنگ)،»
• «ومن الناس والدواب...؛ و از مردم و جنبندگان و چهارپایان نیز انواع متعدد و رنگ‌هاى مختلف است، (آرى، امر قدرت و حكمت خدا) این گونه است (و) جز این نیست كه از میان بندگان خدا تنها دانشمندان از او مى‌ترسند، همانا خداوند مقتدر غالب و آمرزنده است.»
• «وفی خلقکم وما یبث من دابة ءایـت لقوم یوقنون؛ و نیز در آفرینش خودتان و آنچه از جنبندگان (در سراسر جهان) منتشر مى‌نماید (به لحاظ اختلاف بدن‌ها و روان‌ها و نحوه ارتباط روان‌ها با بدن‌ها) نشانه‌هایى است براى گروهى كه باور دارند.»


آفرینش و گسترش حیوانات در زمین، از جانب خدا:
• «خلق السمـوت... والقی فی الارض روسی... وبث فیها من کل دابة...؛ آسمان‌ها را بدون ستونى كه آن را ببینید بیافرید، و در این زمین كوه‌هاى ثابت و پابرجا بیفكند تا مبادا (به زلزله‌هایش) شما را ناآرام كند، و در آن از هر نوع جنبنده‌اى پراكنده ساخت؛ و از آسمان آبى (به صورت باران و برف و تگرگ) فرود آوردیم پس در آن از هر جفتى نفیس و پرارزش از گیاهان رویاندیم.»


باران، منشا پیدایش انواع جنبندگان، در زمین:
• «ان فی خلق السمـوت... وما انزل الله من السماء من ماء فاحیا به الارض بعد موتها وبث فیها من کل دابة...؛ به یقین در آفرینش آسمان‌ها و زمین، و آمد و شد شب و روز، و كشتى‌هایى كه در دریا به سود مردم جریان دارند، و آبى كه خداوند از آسمان نازل كرده و با آن زمین را پس از مرگش زنده نموده، و در آن از هر نوع جنبنده‌اى پراكنده كرده، و گرداندن بادها (از سویى به سویى)، و ابرى كه در میان آسمان و زمین مسخّر است، (در هر یك از این امور هفتگانه) نشانه‌هایى است (از توحید و قدرت و حكمت خدا) براى گروهى كه مى‌اندیشند.» طبق یک احتمال، «و بث فیها...؛» عطف بر «احیا» است که در این صورت، متفرع بر «انزل من السماء ماء» خواهد بود و گویای این است که منشا به وجود آمدن حیوانات، آب‌های فرود آمده از آسمان است.
• «الم تر ان الله انزل من السماء ماء فاخرجنا به...؛ آیا ندیده‌اى كه خداوند از آسمان آبى (به صورت باران و برف و تگرگ) فرو فرستاد و به وسیله آن میوه‌هایى با انواع و اصناف و رنگ‌هاى گوناگون (از زمین) بیرون آوردیم؟ و از كوه‌ها راه‌هایى است سفید و سرخ با رنگ‌هاى مختلف، و سیاه پررنگ (از خود كوه‌هاى روى كره زمین رشته‌هایى رنگارنگ است و در كوه‌ها جاده‌هایى رنگارنگ)،»
• «ومن الناس والدواب والانعـم...؛ و از مردم و جنبندگان و چهارپایان نیز انواع متعدد و رنگ‌هاى مختلف است، (آرى، امر قدرت و حکمت خدا) این گونه است (و) جز این نیست كه از میان بندگان خدا تنها دانشمندان از او مى‌ترسند، همانا خداوند مقتدر غالب و آمرزنده است.»


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۶۴.    
۲. ابن عاشور، محمد طاهر، تفسیر التحریر و التنویر، ج۲، ص۸۴.    
۳. فاطر/سوره۳۵، آیه۲۷.    
۴. فاطر/سوره۳۵، آیه۲۸.    
۵. جاثیه/سوره۴۵، آیه۴.    
۶. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۰.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۱۶۴.    
۸. ابن عاشور، محمد طاهر، تفسیر التحریر و التنویر، ج۲، ص۸۳.    
۹. فاطر/سوره۳۵، آیه۲۷.    
۱۰. فاطر/سوره۳۵، آیه۲۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خلقت حیوانات».    



رده‌های این صفحه : آفرینش | حیوانات | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار