• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای روز چهاردهم ماه رمضان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دعای روز چهاردهم ماه رمضان
(اللَّهُمَّ لا تؤاخِذْنِي فِيْهِ بِالعَثَراتِ، وَأَقِلْنِي فِيْهِ مِنَ الخَطايا وَالهَفَواتِ، وَلا تَجْعَلْنِي فِيْهِ غَرَضا لِلْبَلايا وَالآفاتِ، بِعِزَّتِكَ يا عِزَّ المُسْلِمِينَ.)
«خدایا مؤاخذه نکن مرا در‌ ایـن روز به لغزش‌ها، و درگذر از من در آن از خطاها و بیهودگی‌ها، و قرار مده مرا در آن نشانه تیر بلاها و آفات‌، ای عزت دهنده مسلمانان.»
دعای روز چهاردهم ماه رمضان، متضمن معارفی همچون درخواست بخشش از گناهان و لغزش‌ها و ایمنی از قرار گرفتن در معرض بلاها و آفات‌ می‌باشد.



«اللَّهُمَّ لا تؤاخِذْنِي فِيْهِ بِالعَثَراتِ، وَأَقِلْنِي فِيْهِ مِنَ الخَطايا وَالهَفَواتِ، وَلا تَجْعَلْنِي فِيْهِ غَرَضا لِلْبَلايا وَالآفاتِ، بِعِزَّتِكَ يا عِزَّ المُسْلِمِينَ.»
«خدایا مؤاخذه نکن مرا در‌ ایـن روز به لغزش‌ها، و درگذر از من در آن از خطاها و بیهودگی‌ها، و قرار مده مرا در آن نشانه تیر بلاها و آفات‌، ای عزت دهنده مسلمانان


«اللهم لاتواخذنی فیه بالعثرات»
کسی که نماز اول وقت نمی‌خواند و به کارهای دنیوی خود ادامه می‌دهد، نماز اول وقت انسان را نفرین می‌کند و می‌گوید: «خدا ضایع کند تو را که من را ضایع کردی!» این در حالی است که اگر مسلمانی اول وقت نماز بخواند، نماز او را دعا می‌کند و می‌گوید: «خدا حفظ کند تو را که من را حفظ کردی» و زندگی رو به روال می‌افتد.
گاهی آدم می‌لغزد و ایمانش ضعیف می‌شود و تقوایش از بین می‌رود. گناهان آدمی همان لغزش است و باید از خدا بخواهد که مؤاخذه نشود. خدا در اثر گناه به غضب می‌آید و سیل و زلزله و بلایای طبیعی همه آثار گناه است. گاه مردم توجه نمی‌کنند که غالب این اتفاقات و تصادفات به علت انجام گناه است.
اگر کسی با خدا باشد، هیچ کس نمی‌تواند علیه او توطئه کند، چون او خدا را دارد.
هر کس در حد توانایی که دارد مسئول اعمال خویش می‌باشد و بیش از آن بر او تکلیفی نخواهد بود؛ (لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا) ‌ یعنی ‌«خداوند هیچ کس را تکلیف نکند مگر به قدر توانایی او» ‌ چرا که (يُرِيدُ اللّهُ أَن يُخَفِّفَ عَنكُمْ وَخُلِقَ الإِنسَانُ ضَعِيفًا) یعنی ‌«خداوند می‌خواهد کار را بر شما آسان کند که انسان ضعیف خلق شده است.» ‌


هر انسانی که پا به عرصه دنیا می‌گذارد و در مدت عمر معینی در آن زندگی می‌کند باید در تمام مراحل آن از قوانین و دستورات الهی پیروی نماید چرا که در غیر این صورت مورد مواخذه و محاسبه الهی قرار می‌گیرد؛ (وَإِن تُبْدُواْ مَا فِي أَنفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُم بِهِ اللّهُ) ‌ یعنی «و اگر شما (از غرض‌های خیر و شر) در دل دارید (به طوری که) آشکار و یا مخفی کنید همه را خداوند در محاسبه شما خواهد آورد.» ‌ و آن به گونه‌ای است که هر کس در حد توانایی که دارد مسئول اعمال خویش می‌باشد و بیش از آن بر او تکلیفی نخواهد بود؛ (لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا) ‌ یعنی «خداوند هیچ کس را تکلیف نکند مگر به قدر توانایی او» ‌ چرا که (يُرِيدُ اللّهُ أَن يُخَفِّفَ عَنكُمْ وَخُلِقَ الإِنسَانُ ضَعِيفًا) یعنی «خداوند می‌خواهد کار را بر شما آسان کند که انسان ضعیف خلق شده است.» ما نیز در این روز از خداوند می‌خواهیم به خاطر لغزش‌هایی که در طول عمر خویش داریم ما را مواخذه ننماید؛ (رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا) یعنی «خدایا ما را بر آنچه که به فراموشی یا به خطا (انجام داده‌ایم) مواخذه مکن» ‌
خدایا لغزش‌های ما را اقاله کن؛ یعنی ما را بدون هزینه ببخش.


«واقِلْنی فیهِ من الخَطایا والهَفَواتِ» «اقاله کن و گناهان ما را بیامرز.» در دعای کمیل هم این لفظ است که خدایا لغزش‌های ما را اقاله کن؛ یعنی ما را بدون هزینه ببخش. در مورد معامله نیز چنین لفظی در فقه وجود دارد. یعنی فروشنده و خریدار حق فسخ معامله را تا زمانی که با یکدیگر هستند، دارند. اما بعد از جدایی و بدون دلیل نیز اگر مشتری جنس را پس آورد، کاسب مستحب است آن را قبول کند. مثلاً شخصی یک ظرف ماست می‌خرد و به منزل می‌برد و متوجه می‌شود که پیش از وی ظرف ماست دیگری نیز خریداری شده است. در این حالت اگر ظرف ماست را به فروشنده باز گرداند، مستحب است وی آن را بپذیرد و پول آن را عیناً پس دهد.
خداوند عزوجل‌ بهترین عذر پذیرنده‌هاست که از بندگان خویش زود، راضی می‌گردد به طوری که او به سریع الرضا‌ یعنی زود راضی می‌گردد‌ معروف است و در قرآن بندگان خویش را به سوی رحمت و مغفرت خویش فرا می‌خواند (وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ) ‌ یعنی «و به سوی غفران و آمرزش الهی و باغی (بهشتی) که عرض آن آسمان و زمین را فرا گرفته است سرعت بورزید.» بدون آنکه نیازی به بندگان خویش داشته باشد (اللَّهُ الصَّمَدُ) یعنی «خداوند بی نیاز است.» و این در حالی است که ما غیر از او کسی را نداریم «إِلَهِي وَ رَبِّي مَنْ لِي غَيْرُكَ» یعنی‌ «ای خدا و پروردگار من چه کسی غیر از تو برای من می‌باشد.» و غیر از او چه کسی می‌تواند عذر ما را پذیرفته و گناهان ما را بیامرزد (وَمَن يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللّهُ) یعنی «و چه کسی غیر خداوند (می‌تواند) گناهان را بیامرزد.» ‌ پس ما نیز در این روز به درگاه الهی پناه برده و از او می‌خواهیم که عذر ما را به خاطر خطاهایی که انجام داده‌ایم بپذیرد و از گناهان ما درگذرد.
قرآن در جای دیگری می‌فرماید: «خدا برنامه‌های مردم را عوض نمی‌کند، آن‌ها را گرفتار بلا نمی‌کند مگر اینکه خودشان را تغییر دهند.»


«ولا تَجْعَلْنی فیه غَرَضاً للبلایا والآفاتِ» «خدایا من را تیر بلا قرار مده.» سیل و رانش زمین یعنی همان تیر! هواپیما در آسمان پرواز می‌کند و ناگاه روی ساختمانی فرود می‌آید و همه ساکنان آن از بین می‌روند. این غرض و تیر بلاست که حاصل گناه و خطاهای ماست.
تمام پیش‌آمدهایی که می‌شود همه نتیجه گناهان ماست. آیه قرآن می‌فرماید: «هر گرفتاری برای شما پیش می‌آید، دسترنج خودتان است.» هرچه بکاری همان را درو می‌کنی. از گندم، گندم و از جو، جو می‌روید.
قرآن در جای دیگری می‌فرماید: «خدا برنامه‌های مردم را عوض نمی‌کند، آن‌ها را گرفتار بلا نمی‌کند مگر اینکه خودشان را تغییر دهند.»
مثل ماشین که انحراف به چپ پیدا کند، تصادف می‌کند، ما هم اگر انحراف به چپ داشته باشیم با عذاب خدا تصادف می‌کنیم.
«بِعِزّتِکَ یا عزّ المسْلمین» «به عزت خودت، این دعاها را درباره ما مستجاب کن! ‌ای کسی که عزت مسلمین با توست.»


دعای روز اول رمضاندعای روز دوم رمضاندعای روز سوم رمضاندعای روز چهارم رمضاندعای روز پنجم رمضاندعای روز ششم رمضاندعای روز هفتم رمضاندعای روز هشتم رمضاندعای روز نهم رمضاندعای روز دهم رمضاندعای روز یازدهم رمضاندعای روز دوازدهم رمضاندعای روز سیزدهم رمضاندعای روز پانزدهم رمضاندعای روز شانزدهم رمضاندعای روز هفدهم رمضاندعای روز هیجدهم رمضاندعای روز نوزدهم رمضاندعای روز بیستم رمضاندعای روز یست و یکم رمضاندعای روز بیست و دوم رمضاندعای روز بیست و سوم رمضاندعای روز بیست و چهارم رمضاندعای روز بیست و پنجم رمضاندعای روز بیست و ششم رمضاندعای روز بیست و هفتم رمضاندعای روز بیست و هشتم رمضاندعای روز بیست و نهم رمضاندعای روز سی ام رمضان


۱. ابن طاوس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ص۱۵۰.    
۲. قمی، عباس، مفاتیح الجنان، ص۳۲۰.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۸۶.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۲۸.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۸۴.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۲۸۶.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۲۸.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۸۶.    
۹. قمی، عباس، مفاتیح الجنان، ص۱۲۱.    
۱۰. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۳.    
۱۱. اخلاص/سوره۱۱۲، آیه۲.    
۱۲. قمی، عباس، مفاتیح الجنان، ص۱۱۷.    
۱۳. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۵.    
۱۴. رعد/سوره۱۳، آیه۱۱.    
۱۵. شوری/سوره۴۲، آیه۳۰.    



سایت تبیان، برگرفته از مقاله «شرح دعای روز چهاردهم ماه رمضان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۲۵.    






جعبه ابزار