• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رابطه ولایت با مراتب توحید

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



با توجه به نقش ائمه ی اطهار علیه‌السّلام در نظام تکوین و تشریع، تنها راه رسیدن به فیوضات الهی از مجرای اهل بیت علیه‌السّلام برای ما امکانپذیر است.



لغت شناسان کلمه ی ولایت را به معنای سرپرستی، عهده داری امور، سلطه، استیلاء ، رهبری و زمامداری معنا کرده‌اند.
راغب اصفهانی می‌نویسد: «ولایت یعنی، یاری کردن. و ولایت یعنی، زمامداری و سرپرستی امور و گفته شده است که ولایت و ولایت مانند دلالت و دلالت است و حقیقت آن «سرپرستی» است. ولی و مولی نیز در همین معنا به کار می‌رود.»
گر چه برای ولایت معانی بسیاری ذکر کرده‌اند، و لکن اصل در معنای آن، برداشته شدن واسطه‌ای است که بین دو چیز حائل شده باشد، به طوری که بین آن دو چیز، غیر از آن دو چیزی باقی نماند.»


با توجه به معنای ولایت به خوبی به دست میآید که در ولایت، واسطه و مانع بین دو چیز نیست و نزدیکی و قرب بدون واسطه است. و البته از لوازم و نتایج این ولایت، اموری چون مالکیت، خالقیت ، ربوبیت ، حق قانونگذاری، اطاعت ، محبت ، توکل و استعانت است. به عبارت بهتر، موجود تحت ولی خود، چون آئینه، بدون مختصر خودنمائی، تمام چهرهی صاحب صورت را در خود منعکس می‌کند. خداوند سبحان ولی بندهی مؤمن خود است، به علت آن که، امور او را زیر نظر دارد، و شؤون او را تدبیر می‌کند، و او را در صراط مستقیم هدایت می‌نماید، و او را در اموریکه سزاوار اوست، و یا سزاوار او نیست، امر می‌کند و نهی می‌نماید، و در دنیا و در آخرت او را نصرت و یاری می‌نماید.
و مؤمن حقیقی و واقعی نیز ولی پروردگارش می‌باشد، زیرا که خود را در اوامر و نواهی او تحت ولایت او درمی آورد، و نیز در جمع برکات معنویه، از هدایت، و توفیق و تایید، و تسدید، و آنچه در پی دارند، از رسیدن به درجات بهشت و مقام رضوان خدا، در تحت ولایت و پذیرش خداوند خود است.


۱. مفردات راغب، ص۵۳۳.    
۲. ترجمه‌ی المیزان، ج۱۶، ص۱۹۶، ذیل آیه ۴۳ سوره عنکبوت.    



دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، سایت بلاغ، برگرفته از مقاله«رابطه ولایت فقیه با مراتب توحید».



جعبه ابزار