• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سمانه مغربیه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سمانه مغربیه همسر گرامی امام جواد (علیه‌السلام) و مادر امام هادی (علیه‌السلام) می‌باشد. او معروف به «سیده» و با کنیه «ام‌الفضل» خوانده می‌شد.



ام الفضل کنیه دو تا از همسران امام جواد (علیه‌السّلام) می‌باشد. اولین زن امام جواد (علیه‌السّلام)، دختر مامون و زن اجباری امام جواد (علیه‌السّلام) بود. او کسی بود که امام از او فرزند دار نشد و در نهایت به دست همین نامحرم به قتل رسید. اما «سمانه مغربیه» با کنیه «ام‌الفضل» مادری پاک از نسلی پاک و زنی پارسا و با ایمان بود. سمانه مغربیه مادر مهربان و پاک امام هادی (علیه‌السّلام) بود. او در میان کنیزان به مدینه آورده شد و امام جواد (علیه‌السّلام) دامن او را برای تربیت فرزند بزرگوارش پاک و مناسب دید‌.
وقتی سمانه مغربیه وارد خانه امام جواد (علیه‌السّلام) شد، امام تربیت او را خود به عهده گرفت و همین معلمی باعث شد که این زن بزرگ، به عنوان یکی از عارفان و مجتهدان عصر خودش شناخته شود.
امام هادی (علیه‌السّلام) ۳ برادر و ۴ خواهر داشت. در میان آنها «ابواحمد موسی»، علاوه بر خود امام هادی (علیه‌السّلام)، کسی است که نسل سادات از او ادامه پیدا کرده است. در میان این فرزندان پاک، نام «حکیمه خاتون»، نیز به چشم می‌خورد.
حتماً اینگونه است: برای ایجاد یک نسل پاک دو عنصر مهم است: پدر و مادر! و در خاندان امامان ما هیچ مادر ناشایسته و ناپاکی وجود ندارد.
امام هادی (علیه‌السّلام) درباره مادر خود چنین می‌فرمایند:
«مادرم حقّ [امامت] مرا می‌شناخت. او از اهل بهشت است. شیطان به او نزدیک نمی‌شود و مکر ستمگران لجوج به او نمی‌رسد و خداوند نگهبان و حافظ اوست و او از [راه] مادران صدّیقان و صالحان منحرف نمی‌شود.»
[۲] طبری آملی صغیر، محمد بن جریر بن رستم، دلائل الامامة (ط - الحدیثة) ایران.
[۳] قم، چاپ: اول، ۱۴۱۳ق. ص۴۱۰



۱. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۲، ص۳۶    
۲. طبری آملی صغیر، محمد بن جریر بن رستم، دلائل الامامة (ط - الحدیثة) ایران.
۳. قم، چاپ: اول، ۱۴۱۳ق. ص۴۱۰



گروه پژوهشی ویکی فقه



جعبه ابزار