• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شناخت قرآن (نجمی و هریسی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«شناخت قرآن» اثری است که به قلم محمد صادق نجمی و هاشم هریسی می باشد در زمینه علوم قرآنی نگاشته شده است.



مطالب این کتاب از « البیان » مرحوم سید ابو القاسم خویی اقتباس شده و به شیوه‌ای نو در اختیار علاقمندان به مباحث علوم قرآنی قرار گرفته است. برخی مطالبی که محتوای کتاب را شکل می‌دهند عبارتند از: قرآن از دیدگاه قرآن و حدیث،فضیلت قرائت قرآن و آداب آن ، احادیث جعلی، اعجاز قرآن و مباحث مربوط به آن، معارف عقلی و فلسفی در قرآن، قانون گذاری در قرآن، آفرینش در قرآن، بیان اشکالات و ایرادات نسبت به قرآن و پاسخ بدانها، بحث قرائت‌های هفتگانه، مباحثی پیرامون شبهه تحریف قرآن و غیره.


نگارندگان کتاب انگیزه خود از تالیف این اثر را معرفی مباحث علوم قرآنی با روش و متدی جدید به علاقمندان فارسی زبان معرفی می‌کنند و معتقدند از آنجا که تاکنون کمتر کتابی به زبان ساده فارسی ، به ویژه به سبک کلاسیک و آموزشی، در زمینه علوم قرآنی نوشته شده است، اقدام به نگارش این اثر نموده‌اند.
[۱] شناخت قرآن،نجمی و هریسی،ص۶-۷.

کتاب مشتمل بر ۱۴ بخش کلی است که مباحث علوم قرآنی را پوشش می‌دهد

۲.۱ - محتوای بخش اول تا هفتم

بخش اول: در پیشگاه عظمت قرآن ، که به بررسی جایگاه قرآن از نظر قرآن و حدیث، فضیلت قرائت قرآن و غیره می‌پردازد. بخش دوم: اعجاز قرآن که معنای معجزه، شرایط معجزه، قرآن معجزه انسان ساز و غیره پرداخته است. بخش سوم: معارف عقلی و فلسفی در قرآن ، که به مباحثی نظیر توحید و نبوت پرداخته است. بخش چهارم: قانون گذاری در قرآن که شامل مباحثی در زمینه جامعه عرب قبل از نزول قرآن و بعد از نزول آن، اعتدال در قرآن و... می‌باشد. بخش پنجم: اسرار آفرینش در قرآن، که مطالبی چون قانون توازن قانون تلقیح ، قانون زوجیت و غیره را مورد بررسی قرار می‌دهد. بخش ششم: اشکالات و پاسخ‌ها، که به بررسی اشکالات و بیان پاسخ‌هایی درباره اعجاز قرآن، تناقض در قرآن و غیره می‌پردازد. بخش هفتم: معجزات از نظر قرآن، که به بررسی آیات نفی معجزه و غیره پرداخته است.
[۲] شناخت قرآن،نجمی و هریسی،ص۹-۱۵۳.


۲.۲ - محتوای بخش هفتم تا چهاردهم

بخش هشتم: قاریان هفت گانه قرآن، به بررسی عدم تواتر قرائت‌های هفتگانه، شرایط اعتبار قرائت‌ها، مجیت قرائتهای هفتگانه می‌پردازد. بخش نهم: مساله تحریف قرآن ، به بیان معنای تحریف، اقسام تحریف، تحریف از نظر علمای شیعه و سنی ، دلائل عدم تحریف قرآن و بررسی دلائل تحریف قرآن اختصاص یافته است. بخش دهم: مساله تدوین و جمع آوری قرآن، که به بررسی نظریات مختلف درباره تدوین قرآن و بیان دیدگاه قرآن و احادیث و عقل در این زمینه می‌پردازد. بخش یازدهم: مساله نسخ در قرآن، معنای نسخ ، امکان نسخ، اقسام نسخ و غیره را مورد بررسی قرار می‌دهد. بخش دوازدهم: مساله بدا در آفرینش، پژوهش در مورد بداء از دیدگاه یهود ، اهل سنت ، شیعه و قرآن را عهده دار شده است. بخش سیزدهم: حجیت ظواهر قرآن، به بیان معنای حجیت ظواهر قرآن، دلائل طرفداران حجیت ظواهر و طرفداران عدم حجیت ظواهر قرآن، ترجمه قرآن و شرایط آن، پرداخته است. بخش چهاردهم: قواعد کلی در تفسیر قرآن، به بیان معنای تفسیر و مدارک و منابع آن، تفسیر قرآن با جز واحد و غیره می‌پردازد.


خصوصیت این کتاب اینست که به زبان ساده فارسی و به روش کلاسیک و درسی، به جهت آموزشی افراد علاقمند به مباحث علوم قرآنی نگاشته شده است. مطالعه این کتاب شناختی کلی از مباحث علوم قرآنی را به خواننده ارزانی می‌دارد.


این کتاب به قلم آقایان محمد صادق نجمی و هاشم هریسی در ۲۹۶ صفحه نگارش یافته و در قطع وزیری با جلد شومیز از سوی معاونت فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه، شرکت چاپ و انتشارات اسوه در سال (؟) برای بار دوم به چاپ رسیده است.


۱. شناخت قرآن،نجمی و هریسی،ص۶-۷.
۲. شناخت قرآن،نجمی و هریسی،ص۹-۱۵۳.



نرم افزار مشکات الانوار،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




جعبه ابزار