• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عبدالجواد بن حسین حکیمی فلاطوری اصفهانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عبدالجواد بن حسین حکیمی فلاطوری اصفهانی، از دانشمندان و فلاسفه معاصر اصفهان بوده است.



پرفسور عبدالجواد حکیمی معروف به «فلاطوری» فرزند حسین، فیلسوف دانشمند و اسلام‌شناس کم نظیر معاصر از اعقاب حکیم ملاّاسماعیل اصفهانی (واحدالعین) در روز سوم فروردین ۱۳۰۴ش در محلّه بیدآباد اصفهان متولّد شد.


تحصیل در مقطع ابتدایی را در دبستان اقدسیه و دبستان ایران طی کرد و در مقطع متوسّطه در سال ۱۳۲۲ش از هنرستان صنعتی اصفهان دیپلم گرفت و سپس با خانواده به تهران رفت.


در اصفهان از محضر شیخ محمّدتقی قمشه‌ای و در مدرسه مروی تهران از محضر آیت‌اللّه حاج شیخ محمّدعلی شاه‌آبادی بهره گرفت. در سال ۱۳۲۶ش به مشهد رفت و در مدرسه حاج حسن حجره گرفت و در فقه و اصول و ادبیات در محضر علمای عالیقدر آنجا همچون شیخ محمّدتقی ادیب نیشابوری (ادیب ثانی)، حاج میرزا احمد مدرس یزدی، شیخ کاظم دامغانی، شیخ‌ هاشم قزوینی، شیخ‌ هادی کدکنی، شیخ مجتبی قزوینی، حاج شیخ محمّدرضا کلباسی، حاج شیخ محمّدرضا ترابی خراسانی به کسب فیض مشغول شد. در سال ۱۳۲۶ حاج شیخ محمّدرضا کلباسی جهت او اجازه اجتهاد نوشت. و به تدریس در مشهد مقدّس پرداخت.


در سال ۱۳۳۰ش به تهران بازگشت و برای تکمیل معلومات خود نزد شیخ محمّدتقی آملی، آقا میرزا احمد آشتیانی، میرزا مهدی آشتیانی و سیّداحمد خوانساری حاضر شد. و همزمان به تحصیل در دانشکده الهیات دانشگاه تهران مشغول شد و با «ترجمه مشاعر» ملاّصدرا با درجه ممتاز از آن دانشکده لیسانس گرفت.
در سال ۱۳۳۳ برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و در شهرهای «ماینس»، «کلن» و «بُن» در رشته‌های فلسفه، روان‌شناسی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی و تطبیق ادیان در دانشکده فلسفه تحصیلات خود را پی گرفت و در سال ۱۳۳۸ش از دانشگاه کلن مدرک گرفت و به عنوان استادیار در دانشگاه‌ هامبورگ به تدریس زبان و ادبیات فارسی و فلسفه اسلامی پرداخت. او در سال ۱۳۴۰ش با ارائه پایان نامه‌ای با عنوان «تفسیر اخلاق کانت در پرتو احترام» دکترای خود را از دانشگاه «بن» اخذ کرد.


او در سال ۱۳۴۳ش مرکز تحقیقات علوم و عقاید شیعی را تاسیس نموده و بیش از هشت هزار جلد کتاب درباره شیعه را برای کتابخانه آنجا فراهم کرد. آنگاه در دانشگاه کلن به تدریس پرداخت. در سال ۱۳۴۹ رساله «دگرگونی بنیادین فلسفه یونانی در اثر برخورد با‌اندیشه اسلامی» را ارائه داد و به درجه استادی نائل شد.
از خدمات ارزنده او اصلاح و تدوین کتاب‌های درسی ۱۷ کشور اروپایی در باب اسلام است. او کاستی‌ها و اشتباهات و تحریفاتی که در کتاب‌های درسی مدارس اروپایی وجود داشت را به خوبی اصلاح نمود. برگزاری کنگره‌های متعدد درباره اسلام با حضور و سخنرانی مستشرقان و اسلام شناسان و نوشتن ده‌ها مقاله در باب فرهنگ و تمدن و فلسفه اسلامی و تطبیق آن با فلسفه غرب از اقدامات ارجمند او برای معرفی اسلام پیشرو به مردمان مغرب زمین بود. همچنین در سال ۱۳۵۵ش آکادمی علوم اسلامی را تاسیس نمود.


پرفسور فلاطوری در روز یکشنبه ۹ دی ماه ۱۳۷۵ش در آلمان وفات یافته و جنازه به اصفهان حمل و در گلستان شهدا نزدیک مزار عالم ربّانی حاج آقا رحیم ارباب مدفون شد.


کتاب‌های زیر از آثار اوست:
۱. «ترجمه ایران در زمان پیش از اسلام» نوشته: برتولد اشپولر (که بهترین ترجمه سال شناخته شد)؛
۲. «فهرست کتاب‌های آکادمی اسلامی» که در سال ۱۳۷۴ش به چاپ رسید؛
۳. «اسلام در دیالوگ» در دو جلد؛
۴. «جانشینان محکوم» ترجمه «الاستغاثه فی بدعه الثلاثه» در دو جلد؛
۵. تالیف ۶ جلد کتاب درسی درباره اسلام برای مدارس؛
۶. «نصاب آموز»؛
۷. «آلمان و کشورهای اروپایی»؛
۸. «جبهه اسلامی آزاد».
تعدادی از مقالات و مصاحبه‌های او در کتاب «فلاطوری» (جلد دوّم) به چاپ رسیده است.
[۱] انوری، حسن و داریوش صبور، فرهنگ شاعران و نویسندگان معاصر سخن، ص۴۴۸-۴۴۹.
[۲] فلاطوری، عبدالجواد، کتاب «فلاطوری»، ج۱، ص۱۴۱-۱۶۵.
[۳] انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، زندگینامه و خدمات فرهنگی دکتر عبدالجواد فلاطوری، ص۲۳-۲۷.
[۴] انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، زندگینامه و خدمات فرهنگی دکتر عبدالجواد فلاطوری، ص۱۳۵-۱۵۰.
[۵] عقیلی، سیداحمد، تخت فولاد اصفهان (چاپ دوم)، ص۲۴۰-۲۴۱.
[۶] تاکی، مسعود، نادره کاران، ص۸۸۵-۸۸۶.



۱. انوری، حسن و داریوش صبور، فرهنگ شاعران و نویسندگان معاصر سخن، ص۴۴۸-۴۴۹.
۲. فلاطوری، عبدالجواد، کتاب «فلاطوری»، ج۱، ص۱۴۱-۱۶۵.
۳. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، زندگینامه و خدمات فرهنگی دکتر عبدالجواد فلاطوری، ص۲۳-۲۷.
۴. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، زندگینامه و خدمات فرهنگی دکتر عبدالجواد فلاطوری، ص۱۳۵-۱۵۰.
۵. عقیلی، سیداحمد، تخت فولاد اصفهان (چاپ دوم)، ص۲۴۰-۲۴۱.
۶. تاکی، مسعود، نادره کاران، ص۸۸۵-۸۸۶.



مهدوی، سیدمصلح‌الدین، اعلام اصفهان، ج۴، ص۱۱۶.    






جعبه ابزار