• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علی بن تاج الدین‌ سنجاری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علی بن تاج الدین بن تقی الدین بن یحیی بن اسماعیل بن عبد الرحمن بن مصطفی السنجاری المکی نویسنده کتاب منائح الکرم می‌باشد.



«علی بن تاج الدین بن تقی الدین بن یحیی بن اسماعیل بن عبد الرحمن بن مصطفی السنجاری المکی»، عالم، مورخ، خطیب و شاعر حنفی در سال ۱۰۵۷ ق، در شهر مکه مکرمه، در خانواده‌ای اهل علم و ادب متولد شد. اجداد وی سال‌ها قبل، از موطن اصلی خود، سنجار، به مکه هجرت کرده و در آنجا مسکن گزیده بودند. وی در کودکی به حفظ قرآن کریم پرداخت و به علومی که در محضر پدر دانشمند خویش آموخته بود بسنده نکرد و برای کسب علوم شرعی و ادبی و غیره از محضر عالمان بسیاری دانش آموخت.


وی همچنین به تصوف گرایش داشت. از آنجا که تصوف و صوفی‌گری از رواج و شیوع قابل توجهی در عصر مؤلف؛ یعنی عصر حکومت عثمانی، برخوردار بود، سنجاری نیز علی رغم توجه خاصی که به سنت و مذهب حنفی داشت، از فضای موجود متاثر بود؛ به ویژه اینکه یکی از اساتید وی؛ یعنی بشبیشی، خود از صوفیان بود و استاد دیگر وی، باعلوی نیز توجه خاصی به شرح حال صوفیان نشان می‌داد و در دو کتاب خود، «السنا الباهر» و «عقد الجواهر» به گردآوری تراجم صوفیان قرن دهم و یازدهم هجری پرداخته بود. تمایلات صوفیانه سنجاری از خلال کراماتی که به برخی افراد نسبت می‌دهد به خوبی آشکار است.


۱. محمد بن عیسی بن ابراهیم بن ابی سلمه؛
۲. شهاب الدین احمد بن عبد اللطیف بن احمد بن علی المصری البشبیشی؛
۳. جمال الدین باعلوی؛
۴. منصور بن عبد الرزاق صالح الطوخی المصری؛
۵. احمد بن عبد العزیز؛
و...


محقق کتاب با پژوهشی که درباره شمار شاگردان سنجاری به انجام رسانده، به جز ابراهیم بن محمد سعید المنوفی الشافعی المکی، به نام فرد دیگری برنخورده است، اما مطمئنا افراد زیادی از محضر وی بهره برده‌اند.


۱. رسالة فی التوحید؛
۲. الدلائل الواضحة علی المثالب الفاضحة؛
۳. منائح الکرم فی اخبار مکه و...؛
۴. القربة بکشف الکربة.


سنجاری در سال ۱۱۲۵ ق، درگذشت.


منائح الکرم فی اخبار مکة و البیت و ولاة الحرم


نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار