• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فلسفه تکبیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برخی آیات قرآن، فرمان به تکبیر و تعظیم خداوند می‌دهد. فلسفه تکبیر، هدایت انسان‌ها به روزه و احکام الهی می‌باشد.



هدایت انسان‌ها به روزه و احکام الهی، فلسفه تکبیر و تعظیم خداوند:
شهر رمضان الذی انزل فیه القرءان هدی للناس وبینـت من الهدی والفرقان فمن شهد منکم الشهر فلیصمه ومن کان مریضـا او علی سفر فعدة من ایام اخر یرید الله بکم الیسر ولا یرید بکم العسر ولتکملوا العدةولتکبروا الله علی ما هدکم ولعلکم تشکرون. «(روزه، در چند روز معدود) ماه رمضان است؛ ماهی که قرآن، برای راهنمایی مردم، و نشانه‌های هدایت، و فرق میان حق و باطل، در آن نازل شده است. پس آن کس از شما که در ماه رمضان در حضر باشد، روزه بدارد! و آن کس که بیمار یا در سفر است، روزهای دیگری را به جای آن، روزه بگیرد! خداوند، راحتی شما را می‌خواهد، نه زحمت شما را! هدف این است که این روزها را تکمیل کنید؛ و خدا را بر اینکه شما را هدایت کرده، بزرگ بشمرید؛ باشد که شکرگزاری کنید!».
[۳] جامع البیان، ابوجعفر طبری، ج۲، جزء ۲، ص۱۶۳ - ۱۶۴.



بهره‌مندی از گوشت قربانی، فلسفه تکبیر و تعظیم خداوند در ایام حج:
واذن فی الناس بالحج یاتوک رجالا... • لیشهدوا منـفع لهم ویذکروا اسم الله فی ایام معلومـت علی ما رزقهم من بهیمة الانعـم فکلوا منها واطعموا البائس الفقیر. «و مردم را دعوت عمومی به حج کن؛ تا پیاده و سواره بر مرکب‌های لاغر از هر راه دوری بسوی تو بیایند... • تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیات‌بخش) باشند؛ و در ایام معینی نام خدا را، بر چهارپایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانی کردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید؛ و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید!».


تقوا و پاکی دل، فلسفه تکبیر و تعظیم خداوند در ایام حج:
واذن فی الناس بالحج یاتوک رجالا وعلی کل ضامر یاتین من کل فج عمیق• لیشهدوا منـفع لهم ویذکروا اسم الله فی ایام معلومـت... • ذلک ومن یعظم شعـئر الله فانها من تقوی القلوب. «و مردم را دعوت عمومی به حج کن؛ تا پیاده و سواره بر مرکب‌های لاغر از هر راه دوری بسوی تو بیایند... • تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیاتبخش) باشند؛ و در ایام معینی نام خدا را، بر چهارپایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانی کردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید؛ و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید!• ...• این است (مناسک حج)! و هر کس شعائر الهی را بزرگ دارد، این کار نشانه تقوای دل‌هاست».


هدایت انسان‌ها به حج و مناسک آن، فلسفه تکبیر و تعظیم خداوند:
لن ینال الله لحومها ولا دماؤها ولـکن یناله التقوی منکم کذلک سخرها لکم لتکبروا الله علی ما هدکم وبشر المحسنین. «نه گوشت‌ها و نه خون‌های آنها، هرگز به خدا نمی‌رسد. آنچه به او می‌رسد، تقوا و پرهیزگاری شماست. این گونه خداوند آنها را مسخر شما ساخته، تا او را بخاطر آنکه شما را هدایت کرده است بزرگ بشمرید؛ و بشارت ده نیکوکاران را».


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۸۵.    
۲. مجمع البیان، طبرسی، ج۲، ص۱۳.    
۳. جامع البیان، ابوجعفر طبری، ج۲، جزء ۲، ص۱۶۳ - ۱۶۴.
۴. حج/سوره۲۲، آیه۲۷.    
۵. حج/سوره۲۲، آیه۲۸.    
۶. حج/سوره۲۲، آیه۲۷.    
۷. حج/سوره۲۲، آیه۲۸.    
۸. حج/سوره۲۲، آیه۳۲.    
۹. حج/سوره۲۲، آیه۳۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «فلسفه تکبیر».    



رده‌های این صفحه : تکبیر | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار