• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قاموس الطب العربی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب «قاموس الطب العربی» تالیف علی سعید اسماعیل ، نمونه‌ای از تالیفات جدید و بر اساس استفاده از تجارب کهن و کاربرد گیاهان دارویی است.



در آغاز کتاب از برخی روایات معصومین علیه‌السّلام و نظریه شیخ مفید رحمة‌الله‌علیه در مورد طب و سفارش‌های بقراط استفاده شده است. به تصریح مولف در متن کتاب از آموزه‌های اسلامی در تجارب حکمای گذشته به ویژه ابن سینا و عبدالرحمن سیوطی و تجارب شخصی خود استفاده کرده است. وصایای ائمه علیه‌السلام ، مقاله شیخ مفید در طب ، و علاج بیماری‌های سر ، چشم ، دندان و قلب و انواع مختلف آن در فصول مختلف کتاب مورد بررسی به تفکیک قرار گرفته است. نویسنده هر عنوان کلی را گاه به چند باب تقسیم کرده و علاوه بر علاج بسیاری از بیماری‌ها، فوائد گیاهان دارویی مانند: حنظل، زعرور، اجاص، شونیز و بابونه را نیز بررسی کرده است. در آخر نیز فوائد متفرقی را که بیشتر در موضوع درمان بیماری هاست گردآوری نموده است.


نکته قابل ذکر در معرفی این اثر آن است که اگرچه نویسنده کتاب نام آن را قاموس الطب العربی نهاده است، اما برخلاف انتظار، کتاب فرهنگ لغت طبی نیست، بلکه مجموعه‌ای از دستورالعمل‌های ساده برای درمان عوارض بیماری هاست. این اثر را می‌توان مجموعه پزشکی برای توده مردم دانست که به قلم نویسنده‌ای که آشنایی نسبی با طب سنتی دارد تدوین شده است؛ از این رو این نه یک متن علمی بلکه یک متن سهل الوصول و عامیانه است. بنابراین وجود نکات منفی و دستورالعمل‌های نادرست، مثل استفاده از جوش شیرین برای خنثی کردن اسید معده چندان جای تعجب ندارد. با این وصف هر چند مراجعه به این اثر برای بسیاری از مردم سودمند است، ولی گاه بعضی از دستورات آن دردسر ساز می‌شود.


کتاب در سال ۱۹۹۲ م منتشر شده است. افست این اثر را موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۸۸ ش منتشر نموده بدون فهرست و پاورقی منتشر شده است.


نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار