• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرآن در اسلام‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرآن در اسلام‌ تالیف عارف و فیلسوف و مفسر کبیر قرآن علامه سیدمحمدحسین طباطبائی (قدس سره) پیرامون ارزش قرآن از دیدگاه اسلام به رشته تحریر در آمده است.



مؤلف که خود از استوانه‌های علم و تقوی و مفسر بزرگ قرآن به حساب می‌آید در این کتاب سعی نموده قرآن را از دیدگاه اسلام مورد بحث و گفتگو قرار دهد- گر چه مطالب به صورت مختصر بیان شده است اما دارای مضامین بسیار عالی و بزرگی است و هر مبحثی خود می‌تواند به عنوان موضوع یک کتاب قرار گیرد. ایشان در این کتاب پیرامون ارزش قرآن در میان مسلمانها سپس تعلیم قرآن و به دنبال آن از مساله وحی سخن می‌گوید در بخش دیگری از آن از رابطه قرآن مجید با علوم و در پایان مساله ترتیب نزول را مطرح نموده است. حشره ا... مع اولیائه و قدس ا. . روحه.


کتاب دارای- پنج بخش است که فهرست مطالب آن به قرار زیر است: بخش اول: قرآن مجید چه ارزشی در میان مسلمانان دارد شامل:
الف: قرآن متضمن کلیات برنامه زندگی بشر است. ب: قرآن سند نبوت است. بخش دوم: چگونگی تعلیم قرآن مجید قرآن کتابی است جهانی، قرآن کتابی است کامل، همیشگی، در دلالت خود مستقل، قرآن مجید ظاهر و باطن و محکم و متشابه دارد، روش اهل بیت در محکم و متشابه و قرآن مجید دارای تاویل و تنزیل است. بخش سوم: وحی قرآن مجید برخی از موضوعات این بخش چنین است: اعتقاد عمومی مسلمانها در وحی قرآن، نظر نویسندگان امروز درباره وحی و نبوت و قرآن در این باره چه می‌گوید. بخش چهارم: رابطه قرآن مجید با علوم شامل:
تجلیل قرآن از علم و ترغیب در تحصیل آن، علومی که قرآن به تعلیم آنها دعوت می‌کند، علوم خاصه به قرآن و علومی که قرآن مجید در پیدایش آنها عامل بوده. بخش پنجم: ترتیب نزول و انتشارش در میان مردم شامل:
آیات قرآن به چه ترتیب نازل شده، اسباب نزول ، روشی که باید در اسباب نزول معمول داشت، ترتیب نزول سوره‌ها، جمع قرآن مجید، اهتمام مسلمانان در امر قرآن مجید، قرائت قرآن و حفظ و روایت آن، طبقات قراء ، نامهای سوره‌های قرآنی و خط و اعراب قرآن.
[۱] قرآن در اسلام‌، سیدمحمدحسین طباطبائی، ص۱-۲۲۱.



۱- در بخش دوم: پس از بحث محکم و متشابه پیرامون تاویل قرآن بحث نموده و با ذکر شواهدی از قرآن توضیح می‌دهند که معنای تاویل هر چیزی حقیقتی است که آن چیز از او سرچشمه می‌گیرد و آن چیز تحقق دهنده و نشانه‌ای از اوست در ادامه با آیات قرآن ثابت می‌کنند که حقیقت و تاویل قرآن را فقط اهل بیت علیهم‌السّلام به آن دست رسی می‌توانند داشته باشند. ۲- در بخش چهارم: از رابطه قرآن با علوم بحث نموده و علومی را که قرآن مجید در پیدایش آنها عامل اصلی بوده نام می‌برد. ۳- در بخش پنجم: پیرامون اسباب النزول بحث می‌نماید که پس از تعریف آن، روایات اسباب النزول را مورد خدشه قرار داده چندین اشکال به آنها وارد می‌نماید و می‌گوید از بین آنها تعداد اندکی دارای اعتبار می‌باشند و در ادامه ملاک برای شناسایی و قبولی روایات اسباب نزول را بیان می‌کند. ۴- در همین بخش راه تشخیص ترتیب سوره‌های قرآن و نیز راه تشخیص سوره‌های مکی و مدنی را توضیح داده‌اند.


کتاب یک جلد، متن آن فارسی و دارای ۲۷۷ صفحه است که مشخصات آن به قرار زیر است: ۱- کاغذ: معمولی ۲- چاپ: کامپیوتری ۳- تاریخ انتشار: ۱۳۵۳ هجری شمسی ۴- نوبت چاپ: دوم ۵- تیراژ: ۴۰۰۰ نسخه ۶- قطع: جیبی ۷- ناشر: توسط انتشارات دار الکتب الاسلامیه ۸- جلد: شومیز ۹- دارای فهرست: الف: اعلام ب: اماکن ج: کتابهای یاد شده در متن د: آیات قرآنی ه: روایات و: مطالب کتاب ۱۰- نام کتاب: قرآن در اسلام ۱۱- نام مؤلف: سید محمد حسین طباطبایی.


۱. قرآن در اسلام‌، سیدمحمدحسین طباطبائی، ص۱-۲۲۱.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار