• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منجی از دیدگاه ادیان (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«منجی از دیدگاه ادیان» اثر فارسی علی اصغر رضوانی، از مجموعه کتاب‌های «سلسله مباحث مهدویت» بوده که به بررسی عقاید زرتشتیان، یهودیان و مسیحیان پیرامون ظهور منجی در آخرالزمان، پرداخته است.



کتاب با مقدمه ناشر در نقد پوچ گرایی، آغاز شده و مطالب در سه بخش ارائه شده است.
مباحث در پی اثبات این مطلب است که اعتقاد به منجی گرایی و قیام نجات دهنده‌ای بزرگ که زود است، ظهور کند و عدل و داد را در جهان گسترانده و اهداف انبیای الهی را اجرا کند، عقیده‌ای است فراگیر که تمام ملت‌ها و صاحبان ادیان آسمانی و شبه دینی و غالب گروه‌ها و جمعیت‌ها آن را قبول دارند.
نویسنده این آرمان و ویژگی‌های آن را در ادیان آسمانی بررسی کرده و وجه مشترک آنان را برشمرده است.




۲.۱ - بخش اول

در بخش اول، نویسنده پس از ترسیم خطوط کلی قبل از اسلام برای روز موعود، منجی در آیین زرتشت را بررسی کرده است.
وی به دنبال اثبات این است که اندیشه رسیدن به پیروزی نهایی و وصول به جهانی که در آن مرادهای آدمی برآورده شده و انسان به همه خواسته هایش پیروز گردد، نزد زرتشتیان و تعلمات دینی آنان، به وفور دیده می‌شود.
پیروان «هرمزد» با اعتقاد به نیروی لایزال او، پیوسته در تلاش و جست و جوی نجات بخشی هستند که آرزوی آنان را برآورده و پرهیزکاران را به نعمت جاودانی و کافران را به رنجی جانکاه و مداوم دچار سازد. در این بخش، به گزیده‌ای از تعلمیات زرتشتیان در این باره اشاره شده است.
مؤلف معتقد است، از خلال اشارات مبهم و کنایه آمیز «اوستا» می‌توان دریافت که زرتشتیان پیوسته برای رسیدن به جهانی مطلوب در کوشش‌اند و منتظر رسیدن روزی که در آن، از دشمنی‌ها و نادرستی‌ها اثری نباشد.
پیروان ادیان سه گانه آسمانی بر این باورند که آینده نهایی مسیر زندگی انسان، پیروزی ایمان بر کفر، حاکمیت حق و علم و پایان تمامی گونه‌های انحراف است و نیز اتفاق دارند که شخصی که خداوند عهد و پیمانش را به دست او تحقق می‌بخشد، از فرزندان ابراهیم بوده و شریعتی که بدان حکومت می‌کند، آیین موسی نیست، بلکه دین پیامبری است که در آخرالزمان مبعوث شده و امی‌ها (اهالی مکه) منتظر اویند.

۲.۲ - بخش دوم

دوم، به بررسی این موضوع در «عهد قدیم» و کتب یهودیان پرداخته است.
به رغم دشمنی تاریخی میان یهود و مسیحیان و پندار کشته شدن عیسی علیه‌السّلام به دست یهود، نویسنده معتقد است پیروان هر دو دین در قرن نوزده و بیست میلادی، به وحدت نظر در ظهور مسیح و پشتیبانی از برنامه‌ای سیاسی رسیدند؛ که همان برپایی دولت اسرائیل بود، از این رو که به پندارشان، مقدمه ظهور مسیح خواهد بود.

۲.۳ - بخش سوم

در سوم، پس از اشاره به این که با مراجعه به کتاب‌های مقدس مسیحیان می‌توان پی برد که نه تنها در آن‌ها سخن از ظهور منجی در آخرالزمان به میان آمده، بلکه درباره خصوصیات و جزیات آن نیز مطالبی بیان شده که با تاملی در آن‌ها می‌توان در بسیاری از موارد با آن چه در کتاب‌های مسلمانان در این باره آمده مطابقت کرد، به بخش‌هایی از عهد جدید و کتاب‌های مقدس مسیحیان که به این موضوع پرداخته‌اند، اشاره شده است.
در پایان، پس از اشاره به این که تمام امت‌ها به ظهور منجی در پایان تاریخ اعتقاد دارند، در مورد این که رهبری این قیام از آن چه کسی خواهد بود، سه احتمال داده شده است که پس از نقد و بررسی آن‌ها احتمال سوم، مبنی بر این که منجی جهان حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف با یاری عیسی علیه‌السّلام خواهد بود، پذیرفته شده است.


فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع اختصاص دارد.
[۱] منجی از دیدگاه ادیان، مقدمه کتاب.
[۲] پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸)، «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۲ ص۱۰۳۳.



۱. منجی از دیدگاه ادیان، مقدمه کتاب.
۲. پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸)، «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۲ ص۱۰۳۳.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




جعبه ابزار