• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منیة المرید فی ادب المفید و المستفید

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلّف:شیخ زین الدین بن علی عاملی، معروف به شهید ثانی (م ۹۶۵ هـ .ق)




کتاب حاضر در بیان آداب تعلیم و تعلم و بیان وظایف متقابل استاد و شاگرد و دیگر موضوعات، کتاب ارزنده و خوبی بوده و مدت ها جزء متون درسی طلاب حوزه های علمیه بوده است. در این کتاب به موضوعاتی مانند ارزش علم و تکالیف شاگرد و استاد، مفتی و مستفی، آداب مناظره و مباحثه، کتابت، آداب تعلیم و تعلم برای علوم اسلامی و مراتب علوم و دهها مسائل با ارزش دیگر اشاره شده و از بدو نگارش تا به امروز مورد توجه ویژه علماء و طلاب و علم آموزان بوده است.
از ویژگی های کتاب این است که مؤلف آن در والاترین درجه علم و معرفت و اخلاق بوده و بعد از کسب تجارب زیاد و ممارست طولانی، برای هدایت علماء و طلاب این کتاب را نوشته است. در نگارش و تألیف کتاب از آیات، روایات و اقوال علماء به مناسب در هر بابی استفاده شده است.
اسلوب تنظیم و تحریر کتاب منیة المرید در چهار باب و یک خاتمه که شامل نصایحی برای طلاب است تنظیم شده است.
باب اول: آداب معلم و متعلم، شاگرد و استاد، که بخش عمده کتاب را به خود اختصاص داده است.
باب دوم: در آداب فتوی دادن، فتوادهنده و فتواگیرنده.
باب سوم: در مباحثه و مناظره و شروط و آداب و آفات آن.
باب چهارم: در آداب کتابت و کتاب هایی که آلت علم هستند.
هر باب از کتاب شامل چند نوع و فصل می باشد.



کتاب حاضر، چندین بار به فارسی ترجمه شده است که در سال ۱۳۶۹ شمسی به وسیله شیخ محمد باقر ساعدی خراسانی و در سال ۱۳۷۴ شمسی بوسیله سید محمود دهسرخی اصفهانی و بار دیگر به همت دکتر سید محمد باقر حجتی به نام آداب تعلیم و تعلم در اسلام در سال ۱۴۰۰ هـ .ق ترجمه شده است.



کتاب منیة المرید در یک جلد به زبان عربی با تحقیق رضا مختاری به همت مکتب الاعلام الاسلامی در سال ۱۴۰۹ هـ .ق به چاپ رسیده است.


سایت اندیشه قم    



رده‌های این صفحه : آثار شهید ثانی | کتب اخلاقی شیعه




جعبه ابزار