• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

میرزا محسن دوزدوزانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محسن دوزدوزانى»، در سال ۱۳۰۷ در تبريز ديده به جهان گشود.



پدرش مرحوم حاج میرزا محمود دوزدوزانی ، از عالمان بزرگ تبريز بود كه سال‌ها در نجف اشرف به تحصيل و تدريس پرداخته و شاگردان بسيارى - از جمله علامه امینی (ره) - را تربيت كرده بود. جد پدرى وى نيز مرحوم محمدحسن دوزدوزانی مشهور به فخرالعلماء بود.


دوزدوزانى تحصيلات خود را از مكتب‌خانه آغاز كرد. پس از آن به تحصيل علوم دينى روى آورد و تحصيلات نخستين خود در اين زمينه را در تبريز و نزد عالمان و استادان وارسته آن ديار شروع كرد؛ در درس « شرح لمعه » حضرات آيات سید هادی خسروشاهی و میرزا جوادآقا سلطان‌القراء حاضر مى‌شد. «رسائل» را نيز نزد پدر و آیت‌الله سید حسین قاضی طباطبائی خوانده بود. با پشت سر نهادن بخشى از دروس دوره سطح، به قم آمد تا از محضر عالمان و استادان آن ديار نيز بهره‌هاى بسيار ببرد.
در قم، در درس‌هاى « رسائل » و « مکاسب » و « کفایه » آیت‌الله مشکینی و آیت‌الله مجاهدی تبریزی حضور يافت.
وى سپس به درس خارج فقه و اصول عالمان بزرگى همچون امام خمینی (ره)، میرزا هاشم آملی ، شریعتمداری رفت؛ اما عمده تحصيل او در اين بخش در نزد امام(ره) بود.
او در طى اين سال‌ها به تحصيل علوم عقلى نيز مبادرت ورزيد و از شركت در جلسات درس اخلاق استادان عالم و عامل خود نيز غافل نمى‌ماند. تدريس دروس فراگرفته نيز از اشتغالات مهم او در دوره تحصيل بود.
وى در سال‌هاى تحصيل خود با طلاب و فضلاى بسيارى رابطه دوستى داشت و درس‌هاى آموخته را با آنان مباحثه مى‌كرد؛ از جمله آن‌ها مى‌توان از میرزا حسین احمدی ایوقی از شاگردان ممتاز حضرت امام خمينى(ره) نام برد.


او تاكنون فعاليت‌هاى علمى و فرهنگى بسيارى از خود برجاى نهاده است. او كه از نخستين سال‌هاى تحصيل، به تدريس كتاب‌هاى پيش‌آموخته مى‌پرداخت، كتب دوره مقدمات و سطح را بارها و بارها تدريس كرده است و سال‌هاست كه به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال دارد. از اين رهگذر شاگردان بسيارى تربيت كرده كه از جمله آن‌ها، خجت‌الاسلام‌و المسلمین حسینی بوشهری را مى‌توان نام برد.

۱. أجود الشروح در شرح معالم الأصول ؛
۲. حاشیه بر رسائل ؛
۳. حاشیه بر تقریر آیت‌الله علامه نائینی ؛
۴. تلخیص امالی سید مرتضی ؛
۵. شرح مکاسب مبسوط


آيت‌ الله‌ محسن‌ دوزدوزاني‌ از نخستين‌ سالهاي‌ آغاز نهضت‌ امام‌ خمینی‌ (ره‌) همواره‌ يار امام‌(ره‌) بوده‌ است‌. كه‌ او از اعضاي‌ جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ است‌ در جلسات‌ مبارزاتي‌ آن‌ مركز حضور داشته‌ و بسياري‌ از اعلاميه‌هاي‌ مهم‌ آن‌ را امضاء كرده‌ است‌. او در سالهاي‌ رژيم‌ طاغوت‌، در تبريز درس‌ تفسير برگزار كرده‌ و در ضمن‌ آن‌ به‌ افشاي‌ ماهيت‌ پليد رژيم‌ شاه‌ پرداخته‌ بود كه‌ با استقبال‌ شديد مردم‌ رو به‌ رو بوده‌ است‌.
آيت‌ الله‌ دوزدوزاني‌ پس‌ از پيروزي‌ انقلاب‌ نيز خدمات‌ شاياني‌ به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌ كه‌ از جمله‌ آنها مي‌توان‌ سفر او به‌ ترکیه‌ ، سوریه‌ و عربستان‌ و شركت‌ در مراسم‌ حج‌ و گفت‌ و گو با گروههاي‌ مختلف‌ و انديشمندان‌ گوناگون‌ براي‌ انتشار انقلاب‌ و افكار آن‌ را نام‌ برد.
آيت‌ الله‌ دوزدوزاني‌ هم‌ اكنون‌ در قم‌ حضور دارد و به‌ تدریس‌ و تربيت‌ طلاب‌ مي‌پردازد.


پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، تاریخ بازیابی،۱۳۹۵/۶/۲۷    



جعبه ابزار