• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نعمت الله صالحی نجف آبادینعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی (۱۳۰۲- ۱۳۸۵ش) مجتهد، تاریخ پژوه و نویسنده شیعه در قرن چهاردهم و پانزدهم قمری بود.
وی در حوزه علمیه اصفهان از شاگردان حاج آقا رحیم ارباب و محمدحسن عالم نجف‌آبادی و در حوزه علمیه قم از شاگردان آیت‌ الله بروجردی، سید محمد داماد، امام خمینی و علامه طباطبایی بود. صالحی نجف‌آبادی از اساتید و نویسندگان حوزه علمیه قم و از طرفداران نهضت امام خمینی بود و افرادی چون‌ هاشمی رفسنجانی، مهدوی کنی و ناطق نوری از شاگردان او بودند. نظریات او درباره علم امام و نیز کتابش با نام شهید جاوید مخالفت‌های زیادی را برانگیخت. نویسندگان متعددی کتاب او را نقد کرده‌اند. او همچنین قرآن را به فارسی ترجمه کرده است. ولایت فقیه حکومت صالحان از تالیفات مهم اوست که به رد نظریه نصب درباره ولایت فقیه می‌پردازد و در مقابل به مشروعیت مردمی ولی فقیه اشاره دارد.



نعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی در روز اول تیرماه ۱۳۰۲ش، در شهر نجف آباد متولد شد. پدر وی حسینعلی صالحی کشاورز بود.


نعمت‌الله صالحی در سن ۶ سالگی در مدرسه ملی حاج شیخ حسینعلی مسجدی، معروف به مدیر، تحصیل را آغاز کرد. در سال سوم ابتدایی با آقای منتظری که در بدو ورود به مدرسه شیخ حسینعلی مدیر، در کلاس سوم به درس خواندن پرداخته، آشنا می‌شود.
شیخ نعمت‌الله، «صرف میر» و مقداری هم «تصریف» و روخوانی قرآن و مقابله قرآن را نزد حاج علی منتظری خوانده است. وی تا ۱۵ سالگی بعضی از دروس حوزوی را در مدرسه علمیه ریاضی نجف آباد فرا گرفته و به خاطر شوق تحصیل، تصمیم گرفت به اصفهان برود.
در سال ۱۳۱۸، به اصفهان رفت و در مدارس حوزوی مهم اصفهان، چون مدرسه جده بزرگ، مدرسه نیم آورد و مدرسه صدر، پای درس دایی خود مرحوم حاج شیخ محمدحسن عالم نجف‌آبادی، حبیب آبادی، مرحوم هرندی، مرحوم فقیه ایمانی، حاج آقا رحیم ارباب، مرحوم فیاض اصفهانی، حاج میرزا علی شیرازی و مرحوم شیخ اسدالله نوراللهی، دروس مختلف و متعدد مانند هدایه، سیوطی، حاشیه ملا عبدالله، جامی، مغنی، مطول، رسائل، مکاسب، شرح لمعه، کفایه، شرح شمسیه، شرح نهج البلاغه و سایر دروس حوزوی را با علاقه و پشتکار زیاد خواند.
صالحی نجف‌آبادی در سال ۱۳۲۶، برای بهره‌مندی از محیط علمی فراتر از حوزه اصفهان، به قم هجرت کرد. استاد صالحی به محض ورود به قم، در مدرسه حاج ملا صادق مقیم گشت و به جرگه شاگردان آیت‌ الله بروجردی پیوست و تا پایان عمر از شاگردان وی بود. او همزمان در درس سید محمد داماد و امام خمینی حضور داشت. صالحی مدتی در درس فلسفه علامه طباطبایی نیز شرکت کرد اما به درس تفسیر علامه که بعدها در قالب المیزان منتشر شد اهمیت بیشتری می‌داد و به صورت منظم حاضر شد.
آقای صالحی نجف‌آبادی، از همان سال‌های اولیه که به قم آمد، در خلال درس‌های متعددی که می‌داد، در موضوعات مورد علاقه‌اش دست به تحقیق و پژوهش زد و این کار بسیار پرزحمت و طولانی، در ساختن شخصیت علمی او تاثیر فراوانی داشت، به گونه‌ای که امروزه بیش از آنکه وی را یک مدرس حوزه علمیه بشناسند، یک محقق و پژوهشگر سترگ می‌شناسند.


استاد صالحی هم‌زمان با استفاده از درس علمای بزرگ اصفهان، به پیشنهاد مرحوم حاج شیخ محمدباقر زند کرمانی، سرپرست مدرسه ذوالفقار، تدریس مغنی را در این مدرسه شروع کرد و به عنوان یک استاد مسلم شاگردان زیادی تربیت کرد.
از شاگردان آن دوره استاد صالحی، آیت‌ الله شیخ محمد یزدی، حاج سید احمد روضاتی، موسوی یزدی و سید محمد روضاتی را می‌توان نام برد.


۱- جمال انسانیت یا تفسیر سوره یوسف؛
۲- شهید جاوید، به ضمیمه اسناد ساواک و...؛
۳- ولایت فقیه حکومت صالحان؛
۴- توطئه شاه بر ضد امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) یا نیرنگ‌های سیاسی ساواک علیه حوزه‌های علمیه؛
۵- نگاهی به حماسه حسینی استاد مطهری؛
۶- عصای موسی یا درمان بیماری غلو؛
۷- حدیث‌های خیالی در مجمع البیان به همراه چهار مقاله تفسیری؛
۸- جهاد در اسلام؛
۹- غلو، درآمدی بر افکار و عقاید غالیان در دین؛
۱۰- تاثیر روایات در تفسیر و فهم قرآن.


حاج شیخ نعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی در ۱۶ اردیبهشت سال ۱۳۸۵ش، دار فانی را وداع گفت و دوشنبه ۱۸ اردیبهشت در نجف آباد تشییع و در جنت الشهدای نجف آباد به خاک سپرده شد.


پایگاه اطلاع رسانی حوزه، برگرفته از مقاله «نعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی»، تاریخ بازیابی ۱۴۰۱/۰۴/۳۰.    






جعبه ابزار