• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نماز زیارت معصومین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



‌نماز زیارت معصومین، شامل نماز زیارت حضرت رسول (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) و ائمه بقیع (علیهم‌السّلام) و امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) می‌باشد.



نماز زیارت حضرت رسول (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) از راه دور، چهار رکعت نماز زیارت بخوان به دو سلام، با هر سوره که می‌خواهی. چون فارغ شدی تسبیح فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) بگو، بعد از خواندن زیارت.


شیخ طوسی در تهذیب فرمود: بعد از آن هشت رکعت نماز زیارت بخوان، یعنی از برای هر امامی دو رکعت.


شش رکعت نماز بجا آور، دو رکعت برای امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) در رکعت اول بعد از سوره حمد، سوره الرحمن بخوان و در رکعت دوم، سوره یس و بعد از نماز تسبیح حضرت فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) بخوان و طلب آمرزش از خدا بکن و از برای خود دعا کن. و چهار رکعت دیگر هدیه حضرت آدم و نوح بخوان، پس سجده شکر به جا آور.


بعد از زیارت عاشورا دو رکعت نماز بخوان.


کسی که نذر کرده است زیارت‌ برود و غسل زیارت و نماز زیارت را نذر نکرده آیا لازم است نماز زیارت را هم به‌جا آورد؟ امام خمینی در این باره در تحریرالوسیله می‌فرماید: «لو نذر زیارة احد الائمّة (علیهم‌السّلام) او بعض الصالحین لزم، و یکفی الحضور و السلام علی المزور، و الظاهر عدم وجوب غسل الزیارة و صلاتها مع عدم ذکرهما فیه. و ان عیّن اماماً لم یجز غیره و ان کانت زیارته افضل، کما انّه لو عجز عن زیارة من عیّنه لم یجب زیارة غیره بدلًا عنه، و ان عیّن للزیارة زماناً تعیّن، فلو ترکها فی وقتها عامداً حنث و تجب الکفّارة، و الاقوی‌ عدم وجوب القضاء.» اگر زیارت یکی از ائمه (علیهم‌السّلام) یا بعضی از صلحا را نذر کند لازم می‌شود و حضور بر مزار آن‌ها و سلام بر مزور (شخص زیارت شونده) کفایت می‌کند و ظاهراً غسل‌ زیارت‌ و نماز آن اگر در نذر ذکر نشده‌اند واجب نمی‌باشد. و اگر امامی را تعیین کند، زیارت غیر او - اگر چه زیارتش افضل باشد - مجزی نمی‌باشد، همان طور که اگر از زیارت کسی که تعیین نموده، عاجز شود، زیارت غیر او به عنوان عوض آن، واجب نمی‌باشد. و اگر زمانی را برای زیارت تعیین کند، متعین می‌شود، پس اگر عمداً در وقتش آن را ترک نماید حنث نموده و کفّاره واجب می‌شود و بنابر اقوی قضا واجب نیست.
همین مطلب به شرح استفتاء ذیل نیز از حضرت امام سؤال شده است: «کسی که نذر کرده زیارت‌ برود و غسل زیارت و نماز آن را نذر نکرده آیا لازم است آن‌ها را به‌جا آورد؟
بسمه تعالی، لازم نیست.»


۱. قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۳۲۲.    
۲. قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۳۲۷.    
۳. قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۳۴۷.    
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۱۲۹، القول فی النذر، مسالة۱۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۸، استفتائات امام خمینی، ج‌۷، ص۵۴۰، سؤال۸۹۰۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «نماز زیارت معصومین»، تاریخ بازیابی۹۵/۹/۲۲.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار