• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وحی و نبوت در پرتو قرآن (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«وحی و نبوت در پرتو قرآن» جلد چهارم از مجموعه آثار مرحوم محمد تقی شریعتی است که به موضوع وحی و نبوت از دیدگاه قرآن کریم می‌پردازد.



نویسنده برای بررسی موضوع مذکور قرآن را مقتدا و پیشوای خود ساخته و استعمال و استدلال قرآن را مورد توجه قرار داده است و هرجا که به نقل اقوال دانشمندان و فلاسفه خودی و بیگانه پرداخته، فقط به منظور تایید نظرات و استنباط‌های خویش بوده است. نویسنده در این کتاب ابتدا به بررسی معنای لغوی وحی، فرق میان وحی و الهام ، فرق میان نبی و رسول و معنای لغوی هریک، رسول و نبی در قرآن، حقیقت وحی، کیفیت دریافت وحی، رد نظریه وحی نفسی، پاسخ قائلین به وحی نفسی، موارد استعمال وحی در قرآن همچون، وحی به آسمان و زمین، وحی به زنبور عسل ، وحی به فرشتگان، وحی به افراد عادی، وحی به انبیاء پرداخته و سپس درباره روح و نفس، ایمان به غیب، برتری توحید اسلام بر عموم ادیان و مکاتب فلسفی، نبوت، معجزه ، معنی سنت در قرآن، سنت الله، فرق میان معجزه و آیه، چگونگی آشنایی با انبیاء، فرق انبیاء با سایر دانشمندان، متشابهات در قرآن، نیاز بشریت به اسلام، شیفتگی عرب به قرآن، خرافه کتابسوزی، حقوق اسلام بر ایرانیان، خاتمیت، تشیع ایرانیان و... سخن گفته است.


کتاب حاضر مشتمل بر یک یادداشت، که در آن به معرفی شرح حالی کوتاه از مؤلف و معرفی آثار وی پرداخته شده و نیز مقدمه‌ای از نویسنده و عناوین ذیل می‌باشد: «معنی وحی» شامل موضوعاتی چون: فرق میان وحی و الهام، فرق میان نبی و رسول، معانی لغوی رسول و نبی و... می‌باشد. «حقیقت وحی» عناوین ذیل را دربر می‌گیرد:
قسم اول: راسخان در علم؛
قسم دوم: از بزرگترین حقوق اسلام؛
قسم سوم: تعمق از پایه‌های کفر است، قضا و قدر ، نفس و روح، کیفیت تلقی وحی، وحی نفسی و...
«موارد استعمال وحی در قرآن»:
۱- وحی به آسمان و زمین.
۲- وحی به زنبور عسل.
۳- وحی به فرشتگان.
۴- وحی به افراد عادی (غیر انبیاء).
۵- وحی به انبیاء.
«دعوت و وحدت انبیاء»:
۱- اصل توحید.
۲- نبوت.
۳- قیامت.
۴- عبادت.
۵- فضائل و رذائل.
۶- وضع قانون و تعیین حقوق و حدود و معنی سنت در قرآن.
«انبیاء را چگونه بشناسیم؟»:
۱- همزبانی با امت.
۲- خانواده.
۳- حسن سابقه.
۴- انتظار ظهور.
۵- محل بعثت .
۶- فقر و بیکسی.
۷- پیروزی خارق العادة. «نیازهای ثابت و متغیر انسان»: شامل موضوعاتی چون: متشابهات، سایر کتب وحی، دوگونه دانش، معجزه ایمان، تساهل مذهبی، تحریف کتب، نیاز بشریت به اسلام ، عجز کامل مسیحیت ، زبان قرآن، معارف و علوم قرآن، کیفیت معجزات، خاتمیت و... می‌باشد. در پایان فهرست آیات، احادیث، اعلام و غیره درج شده است.


نوشتار حاضر به قلم مرحوم محمد تقی شریعتی به زبان فارسی نگارش یافته و به عنوان جلد چهارم از مجموعه آثار ایشان منتشر شده است. کتاب حاضر قبلا در دو نوبت چاپ شده که هر دو همانندند: ۱- کتابفروشی امیرکبیر مشهد و بورس کتاب به سال ۱۳۴۹ شمسی. ۲- حسینیه ارشاد تهران، بدون تاریخ. نسخه حاضر در برنامه در قطع وزیری با جلد شومیز در ۵۴۰ صفحه برای بار نخست در سال ۱۳۸۴ ش به عنوان جلد چهارم از مجموعه آثار مرحوم شریعتی در همایش بزرگداشت استاد محمد تقی شریعتی ارائه گردیده و توسط «موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی» تهران، منتشر شده است.
[۱] خرمشاهی، بهاء الدین، دانشنامه قرآن، جدوم، ص۱۳۰۵.



۱. خرمشاهی، بهاء الدین، دانشنامه قرآن، جدوم، ص۱۳۰۵.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار