• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پاداش توکل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پاداش توکل کنندگان به خدا بهره مندی از نعمتهای الهی، و سکونت و خلود در غرفه‌های بهشت است.



خلود و سکونت در غرفه‌های بهشت، در پرتو توکل به خدا است.
... لنبوئنهم من الجنة غرفـا... • الذین صبروا وعلی ربهم یتوکلون. «و آنان که ایمان آوردند و به اعمال نیکو پرداختند البته آنها را به عمارات عالی بهشتی که زیر درختانش نهرها جاری است منزل دهیم که در آن زندگانی ابدی کنند، آنجا پاداش نیکویی برای نیکوکاران عالم است. • آنان که (در راه دین خدا) صبر و شکیبایی پیشه کردند و بر پروردگار خود توکل می‌ نمودند.»

۱.۱ - پاداش عاملان

خدای تعالی در این آیه نخست پاداش آنهایی را که ایمان آورده، و عمل صالح کرده ‌اند، بیان می‌ کند، و سپس آنان را عامل می‌ خواند، و می‌ فرماید: "و نعم اجر العاملین- چه خوب است پاداش عاملان"، آن گاه همین عاملان را تفسیر می‌ کند به "الذین صبروا و علی ربهم یتوکلون- کسانی که صبر می‌ کنند، و بر پروردگار خود توکل می‌ نمایند" و با این بیان صبر و توکل را دو تا از خصایص مؤمنین دانسته، و با این اشاره ‌ها فهمانده است که مؤمن وقتی که در راه خدا صبر کند، و بر خدا توکل نماید، از ایمان خود راضی می‌ شود، پس بر هر مؤمن است، که تا آنجا که راهی برای دین داری خود می‌ یابد، دین داری را از دست نداده، بر هر اذیت و جفایی صبر کند، و چون کارد به استخوانش رسید، و دیگر نتوانست مراسم دینی خود را در وطن خود به پای دارد، آن وقت باید از وطن بیرون شده و به سرزمینی دیگر مهاجرت کند، و بر دشواری و تعب و رنج غربت نیز صبر کند.

۱.۲ - قصرهای بهشتی

آنها در قصرهایی که درختان بهشتی از هر سو احاطه اش کرده، و نهرهای گوناگون که طبق آیات دیگر قرآن هر کدام طعم و منظره ‌ای مخصوص به خود دارند از لابلای آن درختان، و زیر این قصرها در جریان است منزل می‌ کنند. (توجه داشته باشید" غرف "جمع" غرفه" به معنی ساختمان بلند است که بر اطراف خود مشرف باشد).
امتیاز دیگر غرفه ‌های بهشتی این است که همچون منازل و قصرهای این جهان نیست که هنوز انسان دمی در آن نیاسوده است بانگ "الرحیل" زده می‌ شود بلکه "آنها جاودانه در آن خواهند ماند" (خالدین فیها).


بهره مندی از نعمتهای الهی، از پاداشهای آخرتی توکل است.
... وما عند الله خیر وابقی للذین... وعلی ربهم یتوکلون. «پس چیزی که نصیب شما گردیده متاع (فانی) زندگی دنیاست و آنچه نزد خداست بسیار بهتر و باقی تر است اما آن مخصوص است به آنان که به خدا ایمان آورده ‌اند و بر پروردگار خود توکل می‌ کنند.»


رسيدن به درجات قرب و آمرزش الهی و برخوردارى از روزی نیکو، از پاداشهاى آخرتى توكّل:
إنّما المؤمنون الّذين إذا ذكر اللّه وجلت قلوبهم وإذا تليت عليهم ءايته زادتهم إيمنا وعلى‌ ربّهم يتوكّلون‌• أولك هم المؤمنون حقّا لّهم درجت عند ربّهم ومغفرة ورزق كريم.

والذین هاجروا فی الله من بعد ما ظـلموا لنبوئنهم فی الدنیا حسنة ولاجر الاخرة اکبر لو کانوا یعلمون• الذین صبروا وعلی ربهم یتوکلون. «و آنان که در راه خدا مهاجرت کردند پس از آنکه ستمها (در وطن خود از کافران) کشیدند ما در دنیا به آنها جایگاه آسایش و نیکو می‌ دهیم در صورتی که اگر بدانند اجری که در آخرت به آنها عطا خواهیم کرد بزرگتر (و بسیار بهتر و نیکوتر) است. • (این اجر بزرگ در دنیا و عقبی به) آن کسانی (عطا می‌ شود) که (در راه دین) صبر کردند و بر خدای خود در کارها توکل می‌ نمایند.» "و لاجر الآخرة اکبر لو کانوا یعلمون"- این، تتمیم وعده قبلی و اشاره به این نکته است که اجر اخروی از اجر دنیوی که گفته شد بهتر است اگر مردم بدانند که خدا در آخرت چه نعمتهایی برایشان آماده کرده، زیرا در آخرت سعادت آمیخته با بدبختی نیست، بلکه خلودی است که فنا در آن راه ندارد و کام و لذتش با ناکامی توام نیست، جوار رحمت رب العالمین است.


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۵۸.    
۲. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۵۹.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۶، ص۲۱۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۳۳۰.    
۵. شوری/سوره۴۲، آیه۳۶.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۲.    
۷. انفال/سوره۸، آیه۴.    
۸. نحل/سوره۱۶، آیه۴۱.    
۹. نحل/سوره۱۶، آیه۴۲.    
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۲، ص۳۷۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۷، ص۱۳۶، برگرفته از مقاله «پاداش توکل».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۲۸۲، برگرفته از مقاله «پاداش توکل».    


رده‌های این صفحه : توکل | ثواب | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار