• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیشگامان جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که به جهنم رفتنشان قطعی است از جمله فرعون و مشرکان خواهیم پرداخت.



الی فرعون... • یقدم قومه یوم القیـمة فاوردهم النار... «به سوی فرعون و اطرافیانش، اما آنها از فرمان فرعون پیروی کردند در حالی که فرمان فرعون مایه رشد و نجات نبود.• او در پیشاپیش قومش روز قیامت خواهد بود و آنها را (بجای چشمه‌های زلال بهشت) وارد آتش می‌کند و چه بد است که آتش آبگاه انسان باشد».
از آنجا که روز رستاخیز هر قوم و ملت و گروهی با رهبر خویش، وارد محشر می‌شوند و پیشوایان این جهان، پیشوایان آن جهانند، فرعون نیز که رهبر گمراهان عصر خود بود، در پیشاپیش قومش وارد این صحنه می‌شود (یقدم قومه یوم القیامة).
اما به جای اینکه این پیشوا پیروان خود را در آن گرمای سوزان به سوی چشمه گوارائی از آب زلال ببرد آنها را به آتش دوزخ وارد می‌سازد (فاوردهم النار).
و چقدر زشت و ناپسند است که آتش آبشخور گاه انسان باشد که بر آن وارد گردد (و بئس الورد المورود).


ویجعلون لله ما یکرهون... لا جرم ان لهم النار وانهم مفرطون. «آنها برای خدا چیزهائی قرار می‌دهند که خودشان از آن کراهت دارند (یعنی فرزندان دختر) با اینحال به دروغ می‌گویند سرانجام نیکی دارند، ناچار برای آنها آتش است و آنها از پیشگامان (در آتش دوزخ) هستند».
(لا جرم ان لهم النار و انهم مفرطون) - یعنی ناگزیر آتش برای ایشان است و بسوی آتش، آمدنی هستند. وقتی گفته می‌شود (فرط و یا افرط) معنایش (تقدم و جلو آمد) است و افراط به معنای اسراف و زیاده‌روی در آمدن است همچنانکه تفریط کوتاهی در آن است و فرط - به فتحه فاء و فتحه راء - آن کسی است که پیشاپیش کاروان به منزل می‌رود تا آب و مسکن تهیه کند، و وقتی گفته می‌شود: (افرطه) معنایش این است که فلانی را جلوتر فرستاده.
و چون این دروغ و این افترایشان که: (برای خداست، آنچه خودشان کراهت دارند و برای آنها است، آنچه را دوست دارند) به منزله ادعای سبقت و تقدم از خدای تعالی است لذا خدای تعالی به حقیقت این پندار غلطشان و کیفر این دروغشان تهدید کرد، و آن این است آتش برای ایشان است و بزودی بدان سبقت خواهند گرفت. این است معنای جمله (لا جرم ان لهم النار....).
(«مفرط» از مصدر «فرط» به معنای جلو افتادن، شتاب و سبقت گرفتن است. ).


۱. هود/سوره۱۱، آیه۹۷.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۹۸.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۲۴.    
۴. نحل/سوره۱۶، آیه۶۲.    
۵. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۲، ص۴۰۹.    
۶. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۷۷، «فرط».    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۰، ص۲۲۶، برگرفته از مقاله «پیشگامان جهنم».    


رده‌های این صفحه : جهنم | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار