• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یاوران امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بنابر آنچه در روایات آمده، امام زمان(عجل الله فرجه الشریف) را گروهی از انسان های مخلص خدا در جهت اصلاح امت جهانی یاری، خواهند کرد. و نیز آن حضرت از امدادهای غیبی نیز بهره فراوانی خواهند برد.



بنابر روایات دینی، انقلاب جهانی حضرت مهدی (علیه السلام) از امدادهای الهی بهره‌مند است و لشکریان غیبی خداوند متعال آن امام همام (علیه السلام) را یاری خواهند داد. با این حال، حرکت حضرت مهدی (علیه السلام)، نهضتی انسانی است که شیعیان و یاران باوفای امامان معصوم (علیه السلام) در آن نقشی بنیادی دارند هر چند آماده شدن آنان و بیداری توده‌های مردمی برای ظهور، وامدار تأییدات الهی است.


بنابر روایات، حضرت مهدی (علیه السلام) را سه سپاه یاری می‌دهند:
۱. سپاهی از فرشتگان؛ ۲. سپاهی از مؤمنان؛ ۳. سپاهی از ترس و هراس.
بدین سان، حضرت مهدی (علیه السلام) را در نبرد با کافران- همانند پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) در جنگ بدر- این سه نیرو یاری می‌دهد.
فرشتگان الهی در رکاب او می‌جنگند و به خواست خداوند، رعب و هراس در دل دشمن می‌افتد و مؤمنان جان بر کف، با دشمن هماوردی می‌کنند.
[۲] خورشید مغرب، ص۲۹۸.



در روایت است که پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) به یاران حضرت مهدی (علیه السلام) درود می‌فرستد و می‌فرماید: «خوشا به حال کسانی که قائم اهل بیت مرا ببینند و پیش از قیامش بدو اقتدا کنند... آنان دوستان من‌اند که بدانان محبت می‌ورزم و تا قیامت گرامی‌ترین افراد امت نزد من‌اند.» و در روایتی دیگر می‌فرماید: «مَثَل آنان در زمین، مُشک است که هوا را خوشبو می‌کند و خود هرگز تغییر نمی‌کند و مثل آنان ماه تابان است که هرگز به تاریکی نمی‌گراید.»


در روایات بزرگان معصوم (علیهم السلام) یاران حضرت مهدی (علیه السلام) با ویژگی‌هایی همچون دلیری، بی‌باکی، بندگی خدا و فرمانبرداری از امام زمان (علیه السلام) آمده‌اند.
امام صادق (علیه السلام) درباره آنان می‌فرماید: «مردانی‌اند که دل‌هایشان همانند پاره آهن محکم است و شک و تردید بدان راه ندارد. در ایمان به خدا از تخته سنگ، سخت‌ترند. اگر بر کوه‌ها هجوم برند، آنها را برمی‌کنند. به هر جا پرچم به دست روی آورند، فتح می‌کنند.... هنگامه نبرد، همانند پروانگان گرد امام خویش می‌گردند و او را پاس می‌دارند و هر چه امام فرمان دهد، تن می‌دهند. مردانی شب‌زنده دارند و شبانگاهان به عبادت‌اند....»


در روایات بزرگان معصوم (علیهم السلام) به صراحت آمده است که حضرت مهدی (علیه السلام) هنگام ظهور از مردم یاری می‌خواهد. و مردانی الهی به یاری‌اش می‌شتابند. در بیش‌تر روایات، شمار یاران حضرت مهدی (علیه السلام) ۳۱۳ تن است که با شنیدن ندای امام (علیه السلام) از گرداگرد جهان به سویش می‌آیند.
در این روایات تصریح شده است که آنان به شمار یاران پیامبر (صلی الله علیه و آله) در جنگ بدر، ۳۱۳ نفرند.
[۱۰] منتخب الاثر، ۱۶۶.
زنان نیز امام (علیه السلام) را یاری می‌دهند. در روایتی از امام باقر (علیه السلام) آمده است: «چون مهدی هنگام ظهور از خداوند و مسلمانان یاری می‌طلبد، سیصد و سیزده مرد و پنجاه زن به یاری‌اش می‌شتابند.»
[۱۲] خورشید مغرب، ۲۹۲.

بیش‌تر یاران حضرت مهدی (علیه السلام) عجم‌اند. مراد از «عجم» اقوام غیر عرب‌اند؛ ولی احتمال آن می‌رود که بیش‌تر آنان ایرانی باشند؛ زیرا ایران مرکز تشیع است و در برخی روایات ظهور، از طالقان و چند شهر دیگر ایران یاد شده است. از این روایات است روایتی از امام صادق (علیه السلام) که می‌فرماید: «خوشا طالقان که آن را گنج‌هایی است؛ امّا نه از طلا و نقره؛ بلکه از مردانی که خدا را به حق شناخته‌اند و آنان یاران ح ضرت مهدی (علیه السلام) در آخرالزمان اند‌.» روایتی با همین مضمون از امام علی (علیه السلام) و امام باقر (علیه السلام) نیز نقل شده است.
[۱۴] منتخب الاثر، ص۴۸۴.
[۱۵] یوم الخلاص، ص۱۹۵.
[۱۶] یوم الخلاص، ص۱۹۶.

شیعیان در یاری امام مهدی (علیه السلام) نقشی فعال دارند. در روایتی آمده است که هنگام ظهور، خداوند شیعیان را از همه شهرها نزد او گرد می‌آورد، هر عیب و نقصی را از آنان برطرف می‌کند و دل‌های آنان را چون پاره‌های پولاد می‌سازد... و آن‌گاه آنان حاکمان و فرمانروایان زمین خواهند بود.
بیش‌تر یاران حضرت مهدی (علیه السلام) جوان‌اند و بنابر روایت، پیران در میان آنان همانند نمک در طعام‌اند
[۱۹] منتخب الاثر، ۴۸۴.
بنابر روایات، پیامبر (صلی الله علیه و آله) و امامان معصوم (علیهم السلام) از نام و مشخّصات یاوران حضرت مهدی (علیه السلام) آگاه‌اند و آنان را می‌شناسند.
[۲۰] منتخب الاثر، ۱۶۲.
[۲۱] منتخب الاثر، ۴۷۶.
در روایتی امام صادق (علیه السلام) فرموده است که نام یاران حضرت مهدی (علیه السلام) در کتابی که در دل محفوظ است آمده است و بنابر روایاتی از امیرمؤمنان (علیه السلام) آنان در آسمان مشهورند و در زمین، گمنام
[۲۲] منتخب الاثر، ۳۱۴.
[۲۳] نهج البلاغه، خ ۱۰۲.
چون حضرت مهدی (علیه السلام) قیام می‌کند، دیری نمی‌گذرد که بر شمار یارانش افزوده می‌گردد و آن گاه که از مکه خروج می‌کند، شمار آنان به ده هزار تن می‌رسد.
[۲۴] یوم الخلاص، ۱۹۴.



هنگام ظهور، حضرت مهدی (علیه السلام) خدا را با نام اعظم الهی می‌خواند و آن گاه همه یاران صبحگاهان در مکّه پیرامونش گرد می‌آیند. اینان یاران پرچمدار امام‌اند. برخی از آنان آشکارا بر ابرها راه می‌روند.
ندای امام (علیه السلام) در شرق و غرب عالم به گوش یاران می‌رسد و شتابان به سویش می‌آیند.
[۲۷] بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۲.
و بنابر روایتی، خداوند آنان را در یک شب گرد می‌آورد.
[۲۸] بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۱۶.

این روایات گواهی می‌دهند که یاران نخستین امام، مردانی هستند که از علم و قدرت الهی بهره‌مندند و هدایت این حرکت جهانی را به عهده دارند. امام صادق (علیه السلام) درباره آنان فرموده است: «جز آنان، مؤمنان بسیاری خواهند بود؛ امّا آنان گروهی هستند که همراه قائم ظهور می‌کنند و فرماندهان و قاضیان و حاکمان شرع و فقیهان دین‌اند که خداوند دست عنایت بر آنان می‌کشد و از آن پس هیچ کاری برایشان دشوار نمی‌نماید.»
[۳۰] منتخب الاثر، ص۴۸۵.
آنان به علم الهی میان مردم قضاوت می‌کنند و نیازمند بینه نیستند و راه‌های بلند برایشان کوتاه است و به یک آن، زمین را طی می‌کنند.
[۳۱] منتخب الاثر، ص۴۸۵.
برخی روایات از این مردان الهی با تعابیر «نُجَبا»، «ابْدال» و «اوتاد» یاد کرده‌اند.


بنابر تفاسیر مأثور از امامان معصوم (علیه السلام) در برخی آیات قرآن به یاران حضرت مهدی (علیه السلام) اشارت رفته است. از آن جمله است تفسیر امام صادق (علیه السلام) از آیه ۱۴۸ سوره بقره که خداوند فرموده است: «هر جا باشید، خدا شما را جمع می‌کند.»
همچنین است تفسیر امام علی (علیه السلام) از آیه ۵۴ سوره مائده که خداوند فرموده است: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هر کس از شما از دین خویش باز گردد، خداوند قومی دیگر می‌آورد که او را دوست دارند و او [۲۱]     آنان را دوست دارد؛ در برابر مؤمنان ز بون‌اند و در برابر کافران سرسخت؛ در راه خدا جهاد می‌کنند و از سرزنش سرزنش‌کنندگان بیم نمی‌برند.»
[۳۷] منتخب الاثر، ۴۷۵.
و همچنین است آیه ۸۹ سوره انعام و ۸ سوره هود.


از موضوعاتی که روایات ظهور بدان توجّهی ویژه کرده‌اند، شعار یاران حضرت مهدی (علیه السلام) است. از جمله این شعارها است: «أمِتْ! أمِتْ!» و «یا لثاراتِ الحسین!»- یعنی بیایید برای خونخواهی حسین (علیه السلام)-.
[۴۰] منتخب الاثر، ۴۸۶.
[۴۱] خصال یاوران حضرت مهدی، ص۳۷.



۱. بحارالانوار، ج۵۲، ص۱۳۹.    
۲. خورشید مغرب، ص۲۹۸.
۳. بحارالانوار، ج۵۲، ص۱۳۰.    
۴. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۱۱.    
۵. بحارالانوار، ۵۲، ص۳۰۸.    
۶. بحارالانوار، ۵۲، ص۳۰۷.    
۷. بحارالانوار، ۵۲، ص۲۸۶.    
۸. بحارالانوار، ۵۲، ص۳۱۱.    
۹. بحارالانوار، ۵۲، ص۳۶۹.    
۱۰. منتخب الاثر، ۱۶۶.
۱۱. بحارالانوار، ۵۲، ص۲۲۳.    
۱۲. خورشید مغرب، ۲۹۲.
۱۳. بحارالانوار، ج۵۱، ص۸۷.    
۱۴. منتخب الاثر، ص۴۸۴.
۱۵. یوم الخلاص، ص۱۹۵.
۱۶. یوم الخلاص، ص۱۹۶.
۱۷. بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۹۱.    
۱۸. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۷۲.    
۱۹. منتخب الاثر، ۴۸۴.
۲۰. منتخب الاثر، ۱۶۲.
۲۱. منتخب الاثر، ۴۷۶.
۲۲. منتخب الاثر، ۳۱۴.
۲۳. نهج البلاغه، خ ۱۰۲.
۲۴. یوم الخلاص، ۱۹۴.
۲۵. بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۸۶.    
۲۶. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۶۸.    
۲۷. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۲.
۲۸. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۱۶.
۲۹. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۲.    
۳۰. منتخب الاثر، ص۴۸۵.
۳۱. منتخب الاثر، ص۴۸۵.
۳۲. الاختصاص، شیخ مفید، ص۲۰۸.    
۳۳. بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۴.    
۳۴. بقره/سوره۲،‌آیه۱۴۸.    
۳۵. بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۸۸.    
۳۶. بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۳۹.    
۳۷. منتخب الاثر، ۴۷۵.
۳۸. انعام/سوره۶، آیه۸۹.    
۳۹. هود/سوره۱۱، آیه۸.    
۴۰. منتخب الاثر، ۴۸۶.
۴۱. خصال یاوران حضرت مهدی، ص۳۷.



فرهنگ شیعه، ص۴۷۵-۴۷۸.    



جعبه ابزار